Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Julen 2017

Kategori: Allmänt

 
Julen 2017, min sjuttioandra! Man kan kanske säga att julen inte längre har samma sprängkraft som i mina yngre år. I själva verket tycker jag att det är jul lite för ofta. Nåja, själva julafton med större eller mindre delar av familjen samlad får ju gärna inträffa varje år. Men allt "förarbete" med julmusik, julavslutningar, julbord, julklappsinköp, julkort, julgranar mm - kommer det inte lite för ofta när man blivit äldre - eller "senior" som numera ersatt "äldre" och "pensionär" som benämning på dem som uppnått min aktningsvärda ålder.
 
Julen har också mer och mer blivit vad Ramadan är för muslimer, dock utan Ramadans märkliga matrestriktioner. Vi börjar fira jul runt 1:a advent och avslutar med själva julhelgen. Efter annandagjul är vi inte benägna att lyssna på julmusik längre, julen är slut och ersätts med en realisationer, nyårsfirande och ledighetsaktiviteter.
 
Årets "julmånad" har innehållit alla de traditionstyngda aktiviteter som brukar finnas med. Julmarknad i Hammarbykyrkan, julkonsert och julbord och julgransförsäljning med Lions, julbord för daglediga i Hammarbykyrkan, ett par julkonserter, lilla julafton med den del av familjen som vartannat år flyr Stockholm för nordligare breddgrader, julafton i familjens hägn, julgudstjänst i Hammarbykyrkan med medverkande familjemedlemmar och julövernattande barnbarns lek medl årets julklappar. Och som traditionell avslutning: barnbarn som spelar ST-cupen i fotboll, Tyresö FF:s stora jul-/nyårscup som hållits igång i bortåt 40 år. 
 
Vädermässigt har det varit en närmast eländig jul. Grönt på marken, mestadels dis och dimma, oftast någon eller några plusgrader, absolut ingen julkänsla utomhus. Men inne i huset har det sett ut som det brukar runt julen. Adventsstjärnor, ljusslingor, vit plastgran i uterummet och grön plastgran inne i vardagsrummet och små porslinstomtar överallt, utplacerade av vårt näst yngsta barnbarn. Traditioner är till för att uppehållas.
 
Julen börjar varje år med Hammarbykyrkans julmarknad. I år skötte A hantverksbordet och jag stod för paltserveringen. Våra två aktiviteter genererade nära 30000 kr till kyrkans ekonomi.
 
Första advent i Hammarbykyrkan. Hammarbykyrkans kör med A i altstämman avslutade som vanligt med Otto Olssons "Advent".
 
Lions julkonsert i Tyresö kyrka - med medverkan av Tyresö Vokalensemble. Vi satt för ovanlighetens skulle på första bänk och jag hade bra fotograferingsplats.
 
Jag sålde som vanligt julgranar för Lions. Här tampas ett par av Lionsgubbarna med en alltför stor kungsgran.
 
Stjärnjul med en jättekör, Nisse Landgren, Jörgen Mörnbäck m fl i Filadelfiakyrkan.
 
Juldekorationer och nymåne över Tyresö centrum några dagar före julafton.
 
 Min julklapp från Alvin, 4 år, vid lilla-julaftonsfirandet hos dottern i Täby.
 
Den minste mannen i Täby tyckte att julklappslådan som sådan var en utmärkt lekplats.
 
Dags för julafton, då krävs en julig duk på bordet.
 
12/16-delar av storfamiljen firade julaftonen hemma hos oss på Slåttervägen.
 
Kalle & Co har jag nog sett åtminstone delar av varje år sedan 1960, då det sändes i TV för första gången. Här är årets Kalletittare samlade.
 
 V dansar till den discolampa som hon fick i julklapp.
 
Här testar V discolampan i vårt kök.
 
Fram på julaftonskvällen blev det dans kring granen i uterummets kyla.
 
I juldagens gudstjänst i Hammarbykyrkan var A pianist och M sjöng ett par solosånger.
 
På juldagen jobbade legobyggaren med stort L hårt med sina tre byggsatser.
 
Fram på juldagskvällen var årets alster klara.
 
På annandagen var familjen från Bagis tillbaka på hemmaplan. Dags att testa årets julklapp, en kameraförsedd drönare. Men den vill inte starta, sannolikt var batterierna inte tillräckligt laddade ännu.
 
Julen slutar som vanligt med några barnbarnsmatcher i ST-cupen. I år var det S, 9 år, som spelade, coachade av vår son.