Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Till Paris med tåg

Kategori: Allmänt

 
 
Vår klimatengagerade dotter bokade under hösten en tågresa till Paris för sig och de två äldsta barnen. Men när det gula västarna uppenbarade sig på Paris gator börjar hennes far och alltså barnens morfar fundera på att följa med. Dels p g a kärleken till Paris, dels av en helt ogrundad känsla av att jag behövde åka med och skydda dem från gula västar och terrorister (hur nu hariga jag skulle ha kunnat göra det). Men så blev det. Martina fixade kompletterande bokningar och den 2 januari på morgonen lämnade vi så Stockholm. Efter två dagars resande och en övernattning på hotell i Köpenhamn kom vi till Paris sent på kvällen den 3 januari. Där bodde vi sedan fyra nätter i en Airbnb-hyrd lägenhet på Rue d´Orsel, beläget i Montmartre strax nedanför Sacre Coeur.
 
Under tre intensiva dagar hann vi sedan med det mesta av de "stora" sevärdheterna i staden, som brukar rankas som världens bästa turiststad. Återresan startade vi den 7/1, övernattade på hotell i Hamburg och var tillbaka hemma i Stockholm den 8/1 på kvällen. I mitt fall med ögoninflammation och begynnande förkylning, i de övrigas fall friska och krya. 
 
Här har jag gjort en liten bildberättelse från resan.
 
Startklara på Stockholms central den 2 januari på morgonen.
 
Vi åkte med SJ:s snabbtåg Stockholm-Köpenhamn. Vi blev ca 1 timme försenade, den enda förseningen på hela resan.
 
I Köpenhamn vandrade vi längs Ströget, besökte en Legobutik och åt middag i Nyhavn. Här E i Legobutiken.
 
Vårt hotell hette Tivoli och låg ca 20 minuters promenad från Köpenhamns Central. I hotellets reception hittade vi denna gubbe, som gav oss associationer till Påsköns stenfigurer.
 
Den andra dagens tågresa förde oss först till Hamburg, där vi bytte tåg och hann med en lunch "på stan". Här har åldermannen i gänget fotograferats med menyn i högsta hugg. Fotograf var G. Resan var den unge mannens present inför den stundande 10-årsdagen.
 
I Karlsruhe bytte vi till ett tåg som sedan förde oss till Paris. Här väntar vi på Paristågets avgång på Karlsruhes Hauptbahnhof, en klassiskt vacker järnvägsstation mitt i Europa.
 
Det blev en mycket lång tågdag. Vi startade från Köpenhamn ca 07.30 och anlände till Paris l´Est ca 22.30. Till sist orkade inte 10-årsjubilaren längre utan somnade.
 
Efter en kort taxiresa anlände vi ca 23.00 till Rue d´Orsel nr 32, där vår Airbnb-lägenhet var belägen. 
 
Vår lägenhet låg alldeles intill Sacre Couer. Det första vi gjorde i Paris var därför att ta en - ganska ansträngande - promenad uppför trapporna till detta landmärke.
 
Från platsen framför Sacre Coeur har man en fin utsikt över Paris. Här fick 10-åringen också för första gången se Eiffeltornet, vilket var hans kanske viktigaste mål med Parisbesöket.
 
Efter det korta besöket vid Sacre Coeur tog vi buss 30 till Place de Charles de Gaulle och Triumfbågen. Här klev vi på en Hop-on-hop-off-buss som sedan under dagen tog oss runt i centrala Paris.
 
Vi hoppade av bussen vid Trocaderoplatsen. Det togs en och annan selfie där - med Eiffeltornet i bakgrunden. Så gjorde också delar av vårt resegäng.
 
Med 10-åringens storasyster, E, följde dessa två dockor. E tog foton av dem i olika miljöer, med avsikt att när hon kom hem göra en reseberättelse med dockorna i centrum på den blogg hon och en kompis börjat driva.
 
På Trocaderoplatsen togs det många bilder. Här ett älskande par som blev avfotograferade av någon som såg ut att vara kvinnans syster.
 
På Trocaderoplatsen pågick också trots kylan denna bröllopsfotografering.
 
I närheten av Eiffeltornet hittade fotografen denna julgranskula och tog en bild av sig själv och Eiffeltornet i kulan.
 
Vid Eiffeltornet hoppade på på vår Big Buss-tur igen och åkte ner till trakten av Louvren. Här en skymningsbild av Louvrens spektakulära entrépyramid.
 
 
Från Louvren drog vi oss ner till Seine och Paris ursprung, den lilla ön, Il de la Cité. Här besökte vi förstås Notre Dame, Inne i kyrkan pågick en nattvardsgudstjänst. En välljudande kör av nunnor höjde stämningen.
 
Framför ingången till Notre Dame stod denna magnifika blå julgran
 
Sista etappen på vår Big Bus förde oss längs Champs Elysees till Triumfbågen. En magnifik sträcka i vacker julbelysning. Dagen efteråt var det lördag och då återvände de gula västarna till gatan och åstadkom uppenbarligen vissa skador. Men vi såg själva inget av detta.
 
Vår andra dag i Paris tillbringade vi i "hemkvarteren" i Montmartre. Tänk förresten så fort ett rum eller en lägenhet blir hemma i en främmande stad. Vi drog upp till Sacre Coeur igen och barnen fick dels åka karusell, dels åka bergbanan upp till kyrkan i stället för att promenera de bortåt 300 stegen dit upp.
 
Efter ett kort besök inne i kyrkan fick till det lilla torget Place du Tertre, ett klassiskt tillhåll för konstnärer av varierande kvalitet. 
 
Den här dagen - lördag - var de gula västarna på gång igen nere på Champs Elysees. Men även häruppe vid det turisttäta torget fanns det beväpnad bevakning. Specifika för denna dag? Eller är det så alla lördagar?
 
Ett stort antal konstnärer försökte här utöka sina kassor genom att avporträttera besökarna. Vi lät en kvinna med en likadan mössa som jag teckna av E. Tog ca en halv timme och kostade en slant. Perfekt likt blev det nog inte, men vad kan man vänta sig av en sådan snabb process?
 
Efter att ha eftermiddagsvilat i lägenheten gick på kvällen upp till Sacre Coeur igen. Nu var den liksom alla offentliga byggnader vackert upplyst.
 
Vi återvände också till torget och intog förfriskningar på en lokal i torgets norra ända. La Mere Catherine hette stället och var torgets äldsta serveringslokal.
 
Vår tredje Parisdag inledde vi med att ta metron ner till Les Halles, vars stora julgran finns på den här bilden.
 
Här fanns bl a en stor Legobutik med parisiska byggnader. G tittar här fram genom Triumfbågens portal.
 
Vid hallarna höll man på att rensa bort julen.
 
Nästa anhalt blev Centre Pompidou, ett bygge i minst sagt annorlunda stil.
 
De utanpåliggande tunnlarna för rulltrapporna tillhör de lite ovanliga detaljerna i det som skulle kunna sägas vara Parisbornas kulturhus.
 
En söndag per månad är det gratis inträde till Paris muséer. Det råkade vara en sådan söndag den här dagen så vi besökte husets stora utställning av någorlunda modernt måleri. Här ett verk av Pablo Picasso.
 
Vissa besökare satt stilla och beundrade konsten ......
 
.... andra odlade mer sina egna intressen, som små dockor och mobiltelefoner.
 
Vi gick sedan vidare över Seine till Quartier Latin. Här är 3/4 av den svenska Parisexpeditionen på en av Seine-broarna.
 
PÅ Musée du Cluny tittade vi på en utställning om enhörningar, ett sagodjur som verkar var mycket aktuellt, särskilt bland unga flickor.
 
Mitt för Biblioteque Mazarine gick vi tillbaka över Seine på Pont des Artes.
 
Den sista promenaden förde oss förbi Lovren och bort till Jardin les Tuileries. I dess norra ända hittade vi ett vinter-Tivoli av ansenliga dimensioner.
 
 
På Tivolit fick de tappra barnen - som denna dag gick mer än 15.000 steg - avsluta Parisvistelsen med en WR-tur, där de var för sig i egenskap av jultomte fick köra tomtens släde både på marken och i luften.
 
Så återstod bara den långa hemresan. Vi hann med fem olika tåg innan vi var hemma i Stockholm. Första dagen åkte vi Paris-Mannheim och Mannheim-Hamburg. I Hamburg övernattade vi på designhotellet "Fritz im Pyjama", beläget i en hipster-stadsdel som heter Sternschanze.
 
Sista resdagen började med sträckan Hamburg-Köpenhamn. Där ingick en överfart med tågfärja från Puttgarden till Rödby. Här anländer vi till Puttgarden. Sedan blev det att gå av tåget och tillbringa 45 minuter i färjans servering. Mobilspelen var förstås till stor hjälp när det gällde att hålla barnen sysselsatta och tillfreds med tillvaron.
 
Från Köpenhamn blev det först lokaltåg till Malmö och slutligen ett (kors i taget) punktligt SJ-tåg vidare till Stockholms central. Här väntar vi på avgången mot Malmö på Köpenhams Central.
 
Till sist några reflektioner efter hemkomsten:

Paris är en mycket trevlig stad att vistas i. Inte utan orsak rankar min "The Cities Book" Paris som världens bästa stad, följd av New York och Sidney.

Jag såg ju resan som ett sätt att ta reda på om jag och så småningom kanske också jag och min fru skulle orka med tågluffande och därmed kunna avsluta vår period som klimatförstörare via långa flygresor. Fyra tågdagar och tre på plats är dock inte en optimal kombination. Man borde nog stanna längre om man skall resa med tåg ut till storstäder i Europa igen. Dock var det ganska bekvämt under resorna. Vi har suttit bra, det har varit någorlunda rent i kupéerna och själva resesittandet har inte varit direkt uttröttande. Och bortsett från Sth-Kph höll alla tåg tiden.

Resmorgnarna har varit det sämsta med resan. Man måste upp tidigt för att vara säker på att hinna, eftersom man inte alltid vet hur enkelt det är att ta sig från hotellet till tåget. En morgon var vi t o m iväg innan frukosten hade börjat serveras.

Vi hade både i Köpenhamn och Hamburg mera valt hotell efter utseende och pris än efter lokalisering i förhållande till centralstationerna. Man bör nog vid en sådan här resa satsa på hotell som ligger så nära tåget som möjligt.

Barnen klarade både resa och vistelse galant och utan annat knorr än det som gällde de tidigar morgnar som var nödvändig de dagar vi reste med tåg. Det blev förstås många steg. Sammantaget gick jag på tre dagar ca 43 000 steg och barnen gick då ännu mer eftersom de tar kortare steg. 32 kilometer blev antalet steg uttryckta som avstånd.

Man skulle för framtida tågresor önska sig att man inte behövde byta tåg/vagn så ofta - även om det förstås delar upp resan att gå av, vistas på en station en stund och sedan fortsätta med ett nytt tåg. Nu vi med med nio olika tåg inkl. ett lokaltåg från övernattningshotellet i Hamburg, så det har blivit mycket släpande av väskor och väntande på perrongerna. Jag tycker också att det borde gå att hålla stationer och vagnar mer rena från klotter – som vi såg mycket av i Tyskland. Skulle göra tågresan mer trivsam.