Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Juligen

Kategori: Allmänt
Min 63:e julafton bjöd på gråväder. På marken saknades en av julens viktigaste ingredienser, nämligen snö. Som vi brukar sedan Indra, Johannas rottweiler, kom in i våra liv gick vi en julaftonspromenad med henne. Liksom förra året vandrade vi bort till Albysjöns badplats. I år fanns det bara nattgammal tunn, tunn is på sjön. Förra året åkte några skridsko på blankis, så då hade det uppenbarligen varit lite kallare dagarna före jul.

Julaftonen tillbringade vi sedan med Ms och hans familj på Myggdalsvägen. Det kom även J och Indra liksom Å:s föräldrar. För första gången i livet firade vi en julafton utan julklappar. M:s barn hade fått föräldraklapparna redan på morgonen och vi andra hade bestämt att spara utdelningen till juldagen (familjen E) resp annandag jul (familjen S). I stället för julklappsutdelning spelade vi Stockholmsspelet tillsammans.

S firade sin första jul. Efter en måltid vid moderns bröst fick jag henne i min famn i den bekväma soffan. Efter lite vaggande somnade hon och detta triggade också mitt sömnbehov. Så plötsligt satt vi där i soffan och sov bägge två, den äldste och den yngste i församlingen.Julaftonen avslutade vi som brukligt med Hammarbykyrkans julnattsgudstjänst. Vi utgjorde tillsammans med J 3/11-delar av den "ensemble ur Hammarbykören" som stod för kvällens musikaliska inslag. En fin stund, den enda under dagen som påminde oss om julens egentliga innebörd.

Juldagen innebar en morgon med klar himmel och rimfrost. Jag gick en morgonrunda med Indra och tog sedan några vinterbilder i trädgården. I övrigt har juldagen varit en hemmadag med TV och god mat.