Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Islamiska staten och Vasaättens kungligheter

Kategori: Allmänt

 
 
Har just läst Loretta Napoleonis bok "Islamiska staten", skriven 2014 men fortfarande aktuell. Loretta är en världsberömd terroristexpert som har en djup kunskap om vad som genererat den jihadistiska organisationen IS, som de senaste åren lyckats skapa ett embryo till ett återuppståndet kalifat genom militär erövring av delar av Syrien och Irak, en militär erövring som dock även kompletteras med insatser för att på salafismens grund återskapa ett fungerande islamskt samhällssystem med profetens Mohammeds 600-talssamhälle som förebild. Jag upplever boken som en mycket intierad beskrivning av organisationen, om de drivkrafter som gjort att den kunnat etablera sig mitt i Mellanösterns kaos och om dess plats i Mellanösterns politiska landskap. Rekommenderas till alla som vill förstå mer av det som händer i världen idag.
 
Samtidigt som jag läst denna bok har jag också under lingonplockning och andra aktiviteter runt sommarstugan på Renörsudden lyssnat på Herman Lindqvists bok "De vilda Vasarna". Här berättar Herman om Vasaätten och dess olika kungligheter - från Gustav I (sedemera kallad Gustav Vasa), över den äldste sonen Erik XIV, via Johan III och Sigismund till den yngste av Gustavs söner, Karl, som blev kung som Karl IX och sin tur far till krigarkungen Gustaf II Adolf. I boken figurerar också Cecilia, Gustav Vasa intelligenta och intriganta dotter, som skaffade sig en tydlig plats på den europeiska scenen. Herman Lindqvist gillas inte riktigt av seriösa historiker - men man måste ändå säga att han har en gudabenådad förmåga att göra historia intressant. "De vilda Vasarna" känns närmast som ett manus till en familjeroman. Men i Vasarnas fall överträffar ju verkligheten dikten. Rekommenderar alltså även denna bok.
 
Men vad har då Islamiska staten med Vasaätten att göra? Varför skriva om de två företeelserna i samma bloggnotis? Jo, när man läser om IS vedervärdiga dåd mot människor (man halshugger, man bränner, man våldtar och betraktar kvinnor som handelsvaror), ja då känner man igen sig i Herman Lindqvists skildringar av de svenska kungarna på 1500-talet. Man låter halshugga och bränna sina fiender och använder sina kvinnor som handelsvaror. Inget är alltså nytt under solen - men IS aktioner sker i alla fall 500 år senare, i en tid när vi skulle kunna förvänta oss att människan blivit en aning mer civiliserad och klokare.
 
I våras besökte vi Kastelholm på Åland - en av de borgar där medlemmar i Vasaätten vistades på 1500-talet