Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Att arbeta ideellt gemensamt är en höjdare

Kategori: Allmänt

 
Under den vecka som gått har vårt hem på Slåttervägen i Tyresö varit präglat av den tilldragelse som för oss innebär att höstens gråa dagar går över i advents- och jultidens ljusare tillvaro. Tilldragelsen är Hammarbykyrkans julmarknad och det som präglat framförallt köket på Slåttervägen är vårt (framförallt min hustrus) arbete med att baka bröd och koka palt inför julmarknaden.

Idag har vi så genomfört julmarknaden. För oss är det nog fråga om ungefär den 40:e gången, som vi medverkat på "säljsidan". Själv har jag under många år haft ansvar för bokbordet och försäljningen av gamla böcker. I år tog vi till sist bort detta inslag i julmarknaden - det kommer i stället att finnas böcker till försäljning vid en stor extra loppmarknad i februari 2016. I stället fick jag med min iPad hjälpa till att ta emot kortbetalningar i den del av julmarknaden som håller till i kyrksalen. I ett av studierummen på nedre botten fanns min hustru med Pitepalten, stöttad av en av våra döttrar och hennes svärmor.

Till julmarknaden kommer alla, kan man kanske säga. Alla som funnits med i kyrkans verksamhet, som är barn och barnbarn till oss i den snart äldsta generationen i kyrkan. Men också många, många andra. Vi har ingen besöksräknare - men min gissning är att ca 1000 personer besökte kyrkan i samband med dagens marknad.
Att jobba ideellt tillsammans är ett underskattat nöje, det är verkligen en slutsats när man är hemma igen från julmarknaden. Kan kännas lite jobbigt innan - men när man väl är i kyrkan är julmarknadsdagen en av årets absoluta höjdpunkter. Social samvaro när den fungerar som allra bäst.

I år ser resultatet av julmarknaden ut att hamna runt 100.000 kr. Ett fantastiskt bidrag till EFS-föreningens verksamhet. Tack alla som bidragit med förberedelser och genomförande. Och tack alla som kom och köpte kaffe, palt, etiopisk och persisk mat, bröd, varmkorv, loppisprylar, hantverksalster, blommor och som satsade pengar i våra många lotterier.

 

Inledande adventsandakt med Bereden väg och Gå Sion din konung att möta. Nu är adventsstämningen på plats.
 
Persiska mattor såldes av dessa gentlemän ur den farsitalande gruppen i kyrkan.
 
Prylar på finloppisbordet
 
Massor av hembakat bröd fanns till försäljning.
 
Ett paltätande gäng - varav ett par dessutom brukar vara mina motståndare vid söndagskvällens tennisövningar.
 
Läcker varm korv i Gustafssons termostatreglerade korvpanna. Dessutom fanns en uppsjö av olika senapsvarianter.
 
Småbilar på barnloppisbordet.
 
Ingmar funderar på att göra ett loppisfynd.
 
En tennisspelare till - här i färd med att köpa persisk mat.
 
Café Tropica serverade som vanligt etiopisk mat.
 
I kyrkans motionsrum studsade den yngre generationen omkring. Här Marina från Albanien tillsammans med svenska barn.