Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Naxos Air Show

Kategori: Allmänt

 
Ibland har vi tur. Idag arrangerades Naxos Air Show ute över havet framför vårt hotell i Giardini-Naxos. Det började egentligen igår med en generalrepetion under eftermiddagen. Idag gick så själva showen av stapeln. Stränderna kantades av åskådare och på vårt hotell var uppståndelsen stor. När evenemanget var klart skulle arrangörer och deltagare komma till hotellet, ta emot priser och äta. Medan föreställningen pågick var en förstärkt personalstyrka sysselsatt med att ställa ut bord, priser och mat på gräsmattan nedanför vår balkong.
 
På himlen och ibland oroande nära vattenytan utspelades både igår och idag diverse halsbrytande och akrobatiska flygnummer. Mäktigast var en grupp på nio snabba överljudsplan som flög i fantastiska formationer samtidigt som man då och då släppte ut rök i de italienska färgerna. Dvs idag var röken i färg - grön, vit och röd - igår under repetionerna fick vi nöja oss med kommunalgrå rök. Gruppen sades vara nummer två i världen och duktigast i Europa när det gäller konstflygning.
 
Men showen innehöll en del annat också. En akrobatisk ensam pilot i ett propellerplan flög sitt plan spikrakt uppåt tills det stannade i luften, vinglade till och dök med nosen neråt och motorn avstängd i någon sekund. Men han hämtade förstås upp planet snabbt och skickligt. Sen var det loopar, flygning på rygg, flygning med "snurrande" plan, simulerade räddningsinsatser med helikopter och mycket annat. Jag och Anita har i varje fall aldrig sett något liknande i luften. Hur är alla konsterna möljliga, undrade vi?
 
Någon timme efter att showen var slut fylldes gräsmattan framför vår balkong av militärer, piloter och gissningsvis civila arrangörer av flyguppvisningen. Efter en stund kom dock en skur, alla gick inomhus och när vi ikväll kom tillbaka från middagsrestaurangen, La Lanterna, i närheten var alla spår av flygarna borta.
 
Här följer en bildkavalkad i första hand från dagens officiella uppvisning. Och en avslutande bild av den efterföljande festen i hotellets trädgård, som vi kunde övervaka från vår hotellbalkong.