Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Stugbesök, demens och den första vårdagen

Kategori: Allmänt

33897-32
Stugstranden den 11 april 2006

Under påskveckan har vi gjort en tur upp till vårt sommarhus på Renörsudden mellan Piteå och Jävre. Vintern var kvar, djup snö runt stugan och is på Bottenviken. Det töade på dagarna men på nätterna var det mest minusgrader, vilka gav en nattlig skarsnö. När vi anlände till stugan på måndag eftermiddag var det +3 grader inne. Med de två stackars elementen och flera timmars eldning i den öppna spisen fick vi i alla fall upp temperaturen till anständiga 17 grader innan vi gick till sängs. De kommande dagarna hade vi det dock hur varmt och skönt som helst i stugan.

På dagarna har vi gjort rundturer till våra äldreboende mammor. Vi har oftast börjat hos Anitas mamma Inga, som bor på Norrgården i Norrfjärden. Efter en lunch på paltzerian i Öjebyn eller Mac Donalds i Degeränget eller Röda Lyktan i Småstaden har vi fortsatt till min mamma, Maria, på Hortlaxgården. Inga i Norrfjärden är glad och positiv - numera - men minns nästan ingenting. "Få se, är du min syster", frågar hon av och till sin dotter Anita. Men Anita har vant sig att tålmodigt berätta om vår familj, om vem Inga en gång i tiden var gift med, om var hennes systrar och bröder finns osv. Hos Maria i Hortlax är det numera sämre. Hon var vid vårt första besök oerhört negativ, arg på personalen, arg på de medboende och arg på min syster i Piteå, som ju är den som har den vardagliga tillsynen av mor. Det blev lite bättre under de senare besöken, men ändå - roligt är det inte. Just nu uppträder Maria också av och till mycket förvirrat, vet inte var hon bor och verkar inte alltid ha koll på familen längre.

Onekligen blir man nästan lite nojig av att dagligen umgås med demensens offer. Man funderar på vilka gener man ärvt , funderar på om man själv en gång skall drabbas på samma sätt som "de gamla damerna".  För män är ju dock risken mindre än för kvinnor, mycket beroende på att de flesta män hinner dö av andra orsaker innan demensen är fullt utvecklad.

Skönt då att idag vara tillbaka i Tyresö till den första riktiga vårdagen. Soligt, varmt och riktigt vårskönt. Jag har rengjort utemöblerna, spolat av trallen på uteplatsen och tvättat bilen. Vi har också haft hela storfamiljen Strand här på påskmiddag.

33897-33
Den nyblivna familjen Nyhlin på påskbesök


Kommentera inlägget här: