Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Bergvärme

Kategori: Allmänt

33897-59

I slutet av januari bytte vi uppvärmningssystem. Klimathotet spelade väl in men framförallt de över åren ökande olje- och elkostnaderna. Klimathusen, som är namnet på den Tyresöfirma vi anlitade för installationen, kom en måndag och redan på kvällen var den gamla pannan och den stora oljetanken bortmonterade och bergvärmepumpen på plats. På tisdag var sedan det 170 meter djupa borrhålet färdigt. Sen dröjde det tre-fyra dar innan rören var dragna och hela anläggningen i full funktion. Nu står den i pannrummet och omvandlar kyla till värme. Ett trolleri för en humanist som i och för sig gick matematisk gren på gymnasiet men som sedan dess nogsamt har försökt undvika alla tekniska merkunskaper.

Det ser också ut som om värmefirmans energikalkyl skall kunna slå in. Nu går det ca 60 kilowatttimmar per dag, vilket borde leda till ca 15000 på årsbasis. Tidigare förbrukade vi bortåt 40000 kWh (med oljan omräknad till kWh), så besparingen bör bli betydande. Sen dröjer det ju ändå flera år innan investeringen har betalat sig. Åtminstone om man bara räknar i pengar. Men här skall man väl även räkna miljövinsten i att inte elda olja och därmed påskynda den globala uppvärmningen.

Det är bekvämt också. På en  nästan datormässig panel på anläggningen kan man ställa in värmekurvor, varmvattentemperatur och dessutom avläsa all möjlig statistik - bra för en statistikfreak som undertecknad. Och varmvattnet är rikligt och blir äntligen riktigt varmt - under 18 år på Slåttervägen har vi hittills sällan kunnat fylla ett helt badkar med varmt vatten. Nu går det galant. Tack IVT och Klimathusen!
Kommentera inlägget här: