Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Norrlandskusten, lupiner, Växbo och Bildmuseet i Umeå

Kategori: Allmänt

Lupiner är detta år vägrenarnas karaktärsväxt
 
Förr - när vi hade barnen med - brukade vi starta från Stockholm på fredag vid 13-tiden och sedan köra direkt till stugan i Piteå, vilket innebar att vi anlände till Renörsudden vid 1-tiden på natten. Då gick det bara en kväll till resan, tyckte vi och barnen. Numera tar vi lite mer tid på oss. Den här gången har vi dels gjort en 10-milaavstickare in i Hälsingland, dels stannat på Bildmuseet i Umeå. Och natten däremellan tillbringade vi på Söråkers herrgård, strax norr om Indalsälvens delta.
 
I Hälsingland besökte vi Växbo - dels Växbolin, ett växande linneväveri med kunder över hela världen, dels Växbo krog, en gourmetrestaurang vid en liten kvarndamm, som verkade ha besökare från hela världen. Bildmuseet i Umeå är en arkitektonisk höjdare, en byggnad från 2012, vackert belägen vid Umeälvens strand. Snett över älven bodde jag en termin inackorderad under mina Umeår, 1966-70. Museum är väl förresten ett tveksamt namn på anläggningen. Snarare handlar det om en konsthall i flera våningar. Just nu visades en mycket sevärd utställning av kinesisk samtidskonst.
 
Under resan funderade vi på vilka matställen vi frekventerat mest under våra 44 år längs E4-an mellan Stockholm och Piteå. Här är en liten ranking bara ur minnet av ställen där vi ätit inte bara en  utan flera gånger:
 
1. Gävle Bro. Där stannar vi nästan varje gång, både på väg upp och ner. Så även denna resa.
2. Lenas vägkrog i Nordmaling. Där åt vi lunch idag.
3. Mc Donalds i Sundsvall
4. Max i Sundsvall
5. Tönnebro värdshus i Hälsingland. Här brukar det dock alltid vara kö till serveringen.
5. Max i Övik.
6. Losemyra fäbodar i Hälsningland, numera inte längre tillgängligt från E4-an.
7. McDonalds i Härnösand.
8. Stenfors gård i Ånäset.
9. Rundlogen vid avfarten till Robertsfors.
10. Folkets hus i Umeå.
11. Björnstugan söder om Ullånger
12. Vägkrogen i Harmånger, f d Toppsnäckan.
 
Nu är vi lyckligen i sommarhuset på Renörsudden. Kvällen är mycket kylig - men stugan är varm och el, vatten och bredband har förtjänstfullt visat sig fungerar från start.
 
En blåvingefjäril i Hälsingland
 
 Växbolin hade många gamla vävmaskiner från 70-talet.
 
En del av Växbolins sortiment
  
 A i Bildmuseet vid Umeälven
 
Kinesisk konst i Umeå
 
Kommentera inlägget här: