Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Nolia

Kategori: Allmänt

MässaM
Mässans mesta husvagn - två våningar med balkong
 
Vartannat år hålls Noliamässan i Piteå, vartannat år i Umeå - och har så gjort sedan slutet av 1970-talet. I lördags gjorde vi ett numera traditionellt besök på mässan. Dock lyckades vi tas oss runt i alla avdelningar  utan att göra ett enda inköp (utöver en nödvändig lunchmacka med kaffe till). Vi häpnade över de enorma mängder av husbilar och husvagnar i prisklasserna 250 tkr till 2 mkr, som fyllde en stor del av mässområdet. Det fanns också många "SPA-badkar" och småstugor upp till Attefallsnivån. Jakt och fiske var en stor grej - medan däremot elektronikbranschen (IT, radio, TV, foto mm) så gott som helt lyser med sin frånvaro. Största intrycket på oss gjorde konsthantverkshallen. Bl a fanns flera montrar med samiskt hantverk och samisk konst, som vi gillade. Störst intryck på mig - som nyligen läst en bok om Elon Musk - gjorde dock de fyra Teslorna som stod uppställda utanför mässans ingång. Man kunde få provköra en Tesla där, men jag antar att man då också förväntades ha ett seriöst intresse för en sådan. Det tillåter inte min ekonomi - så det blev bara en okulär besiktning av de eldrivna underverken från Kalifornien.

Från Wikipedia har jag hämtat lite mer information om Nolia:

Stora Nolia, Noliamässan eller bara Nolia är en av de större fackmässorna i vårt land och är norra Skandinaviens största besöksmässa. Evenemanget pågår i nio dagar och involverar tusentals utställare. Under mässan hålls föreläsningar och artistuppträdanden. Försäljningen på Stora Nolia omfattar tiotals miljoner kr varje år. Besöksantalet pendlar mellan cirka 100 000 och 150 000 personer per mässa.

Nolia grundades ursprungligen 1962 av Erik Hållander, som också grundade Elmia i Jönköping, och var de första årtiondena en tämligen renodlad lantbruksmässa. Efter grundarens död 1976 såldes företaget till Umeå kommun och Piteå kommun, som sedan dess både breddat Stora Nolia och startat fler mässor. 

Teslor i olika prisklasser
 
 Nån husvagn eller husbil blir det inte - men det är kul att kolla hur de ser ut 
 
Under denna ljuskrona intog vi vår Nolialunch - en wrap med kyckling mm. Genom valet av lunchmat undgick vi de timslånga köerna till sådana Noliaspecialiteter som hamburgare, souvas och pizza.
 
Konsthantverket med mer eller mindre samiskt ursprung var för oss denna gång behållningen av Noliabesöket. Men något inköp blev det inte heller i konsthantverkshallen.
Kommentera inlägget här: