Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Tre år med Indra

Kategori: Allmänt

33897-119

När dottern J för tre år sen berättade att hon skulle skaffa en rottwielervalp grät (nästan) mamma A. Och jag ifrågasatte starkt detta som jag tyckte oövertänkta beslut. Varför binda sig med en hund? Och varför en rottweiler, en erkänt svår hundras med ett rasnamn som associerar till Hitlers Tyskland, skinnhuvuden mm?

Aldrig har vi haft så fel! Idag fyllde Indra 3 år. Vi firade henne med tårta och presenter - hundgodis, ben mm. Från att vara en familjefara har hon gått till att bli den utvidgade Strandfamiljens kelgris. Särskilt "morfar" - som jag brukar kallas i Indrasammanhang - har etablerat en kärleksfull relation med Indra. Under hösten jobbar Johanna på knepiga tider här ute i Tyresö och då får vi ha Indra av och till. Med henne har "morfar" kommit ut i naturen mycket oftare än tidigare. Och han blir välkomnad hem med pussar och viftande svans - något som hustru A inte alltid orkar med - pussarna alltså - efter 37 års äktenskap.

33897-120

Svengelskan

Kategori: Allmänt

33897-118'

Idag satt vi på ett fik i Farsta Centrum. Rakt framför oss fanns "The Body Shop". Till vänster fanns "Brothers" och ytterligare några meter åt vänster skymtade "Sisters". Tittade vi åt andra hållet hade vi "Joy" i synfältet och på MQ:s skyltfönster fanns en engelsk text. Men fiket vi frekventerade hette "Café Le Croissant" så helt anglifierat var i alla fall inte språkbruket.

Är detta a good or a bad thing? Vilka konsekvenser får det att vi hela tiden mergar svenskan med engelska uttryck?När man som jag jobbar inom IT-sektorn är ju svengelskan vardagsspråket. Man delitar filer, man skriver en RFC - request for change, man tar en break mitt i sammanträdet och man hottar upp sin promemoria med några riktigt provocerande statements.

Å ena sidan går vi mot en förening av svenskan och engelskan - något som ju borde gynna vårt land i den internationella konkurrensen. Å andra sidan urholkas ärans och hjältarnas urgamla svenska språk - dock inte för första gången. Den "gamla" svenskan är ju fylld av utländska låneord - under olika perioder har t ex tyskan och franskan gett många språkliga impulser, nu är det engelskan som har den rollen.

Helt borta är ju inte svenskan i Farsta Centrum heller. Snett bakom oss till vänster fanns faktiskt Vingresor och snett bakom till högre H&M - som ju betyder Hennes och Mauritz och som Perssons lyckats göra till en världsomspännande kedja trots det hopplösa svenska namnet. Så hoppet om svenskan är inte helt ute än.

92-årsfirande

Kategori: Allmänt

33897-116
59-åringen med busiga ungar i knät

Vår ena dotter, M, höll för 33 år sedan på att födas på mamma A:s födelsedag. Men det gick lite för fort så hon kom ut den 5:e oktober, dvs dagen före A:s födelsedag. Men eftersom dagarna ligger så nära varandra har vi med tiden kommit att fira dem tillsammans.  I år firade vi den sammanlagda åldern av 92 år. Det äldre firarobjektets ålder kan räknas fram genom en enkel subtraktion.

I år firade vi med en brunch på Kumla Herrgård, följd av kaffe och tårta på Slåttervägen. Bilderna är från denna "efterfest" i hemmets lugna hägn - eller lugnt och lugnt, med tre barnbarn 1½-5½ år blir det ju numera lite mer livligt födelsedagsfirande.

33897-117
33-åringen öppnar paket tillsammans med intresserade åskådare