Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Runt Tyresö-Flaten

Kategori: Allmänt


Det regnade när vi på morgonen vandrade iväg till starten för dagens naturguidning med Martina Kiibus, Tyresö kommuns naturpedagog. Idag gick vandringen runt Tyresö-Flaten, åtminstone av Tyresöbor ansedd som Stockholms läns vackraste insjö. Efler ca 30 minuter upphörde regnet och efter någon timme tittade t o m solen fram en stund. Vandringen gick sedan på ganska svårvandrade stigar runt sjön. Men vi och de andra deltagarna - de flesta i pensionsåldern - klarade oss runt utan personskador.
 
Vi har nu deltagit i flera naturguidningar med Martina. De är alltid trevliga men denna var absolut en av de mest givande. Vi passerade den gamla industriplatsen vid Wättingeströmmen, dagens Nyfors. Vi fortsatte förbi en av Tyresös bästa utsiktsplatser i sjöns östra och tog dagens fikapaus på en vacker udde. Vi besökte fornborgen vid Karlberg och lämningarna efter den Lagergrenska jaktstugan på en annan höjd sydväst om sjön. Via Oppsätra och bron över Gammelströmmen återvände vi så till startpunkten vid busshållplatsen Nyfors.
 
Martina visar på ett gammalt hus längs vägen ner till Nyforsen.
 
Vandrarna framme vid forsen. I bildens framkant syns rester av en kvarn som en gång i tiden nyttjade forsens kraft.
 
Härifrån har man en av Tyresös bästa utsikter. Tyresö Flaten är en vacker sjö och dessutom djup, 25 meter.
 
Fler bilder av Tyresö Flaten från utsiktsplatsen i sjöns östra ände. Här går vi en stund längs Sörmlandsleden, som senare viker av söderut mot Tyresta.

Under vandringarna med Martina får vi lära oss "allt" om mossor och lavar. Några har snart fastnat i minnet, som björnmossa, vitmossa och husmossa. idag fick vi stifta bekantskap med en mer ovanlig mossa, blåmossa. Den är här visserligen grön, men kan anta en mer blåskiftande färga om marken är torrare.
 
Spår av larver på stammen till ett av många döda träd längs dagens vandringsväg.
 
Efter 50 år i Tyresö kom vi idag äntligen till fornborgen vid Karlbergstorpet. I norra änden av borghöjden finns den här mossbelupna gamla stenmuren.
 
Uppe på fornborgens krön fanns det renlav i överflöd.
 
Utsikt mot Flatens östra ände, där vi 2-3 timmar vandrade uppe på berget. Om man tittar noga ser man en stor graffitimålning på bergväggen. Ingen av deltagarna visst när och hur den kommit dit.
'