Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Fototripp till Vaxholm och Bogesundslandet

Kategori: Allmänt

Tisdag den 18/1 fortsatte vi våra utflykter till naturreservat i Stockholms län. Denna tisdag blev det trakten av Vaxholm som fick besök. Sol om än delvis dold av tunna moln. Vi tog vägen förbi Täby och mot Vaxholm. Vi började med ett par stopp i Bogesunds naturreservat - Dammstakärret och Jordbrodammen. Vi tittade på Bogesunds 1600-talsslott och fortsatte sedan till Vaxholm för att äta lunch inne i stan. Sedan till Kullö och det naturreservat som finns på denna kulliga ö, Återresan gick via förjan till Rindö och sedan vidare från Rindö till Värmdö med färjan över Oxdjupet. När vi kommit ö ver Oxdjupet till Värmdösidan skapade den nedåtgående eftermiddagssolen ett magiskt ljus i väst.
 
 
Mitt i det stora Bogesundsreservatet ligger Dammstakärret, som dessutom är ett Natura 2000-reservat. Här låg isen klar och ca 15 cm tjock. I isen hittade vi många intressanta grafiska formationer som både jag och min fru förstås fotograferade.
 
 
Solen stod i sydväst men var delvis dold av moln. Blev några bilder av solen och en vassrugg.
 
 
I närheten av Bogesunds golfbana finns Jordbrodammen. Det är en våtmark som återskapats på 1990-talet för försörja golfbanan i naturreservatet med vatten. I det vintriga eftermiddagsljuset stack det upp döda träd ur den isbelagda vattenytan.
 
 
På väg till Vaxholm för lunch stannade vi vid Bogesunds slott, uppfört på 1600-talet av Per Brahe.
 
 
Efter lunch på en pizzeria i Vaxholm åkte vi till den lilla ön Kullö och sökte upp ett litet naturreservat som finns på den kulliga ön. På ön finns en ganska omfattande villabebyggelse av grupphuskaraktär och med lantliga exteriörer i rött och brunt.
 
 
På väg hem tog vi färjorna från Vaxholm och via Rindö till Värmdö. Det blev lite väntan i färjköer.
 
 
När vi kommit över Oxdjupet såg vi himlen över Rindö orange- och rödfärgad över Rindö. Det blev de sista bilderna från denna vintertur till Vaxholmstrakten.