Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

En feminist med rosa bakgrund

Kategori: AllmäntPå sin födelsedag fick E - vårt tredje barnbarn i åldersordning - dessa boxarhandskar. Morfar har redan gått några hårda matcher mot henne. Här demonstrerar den blivande feministen och boxarinnan (heter det så) olika slagställningar - framför en väggbeklädnad i hennes absoluta favoritfärg.

Kameralek

Kategori: AllmäntNumera finns det ju kameror i våra mobiler och i min iPad. Dessutom har vi ju ett antal kameror av varierande kvalitet. idag lekte jag med A:s mobil och A:s kamera och tog bilderna ovan. Passade också på att självporträtt ur grodperspektiv.

Barnfattigdom?

Kategori: Allmänt


Den här tiggarflickan i Egypten var sannolikt riktigt fattig. Hon stryker Anita på handen under vår resa på Nilen 2004

Jag har i många år varit månadsgivare till Rädda Barnen. Jag åtog mig också för ett par år sedan att ställa upp som förtroendeval revisor i riksorganisationen. Men Rädda Barnens rapporter om barnfattigdomen tycker jag är så tveksamma och politiskt vänsterladdade att jag börjar ifrågasätta mitt engagemang i organisationen.

Nu har man idag publicerat 2012 års rapport i frågan. All information och mediabevakning utgår från att det är en dagsaktuell bild man förmedlar. Men läser man själva rapporten så visar det sig att rapporten visar situationen 2009, dvs ett år då samhällsekonomin var starkt påverkad av en kraftig internationell ekonomisk recession.

Man får ju trots allt vara lite försiktig med slutsatserna. Eftersom undersökningen är ju gjord 2009 - så kan ju regeringen på tre år ha gjort en hel del åt saken. Kanske, kanske inte - men jag tycker att RB:s information utgår från att rapporten speglar dagsläget, vilket är en aning oseriöst. Märkte också i Aktuellt ikväll att Carin Jämtin resonerade som om det var en helt aktuell bild som speglades i rapporten.

Eftersom barnfattigdomen enligt rapporten är så gott som helt koncentrerad till ensamstående och invandrare bör väl de långsiktiga åtgärderna handla om att stärka familjerna (så att de består av två föräldrar) och att jobba hårt med integrationen av invandrarna så att de får jobb etc. Kortsiktigt behövs säkert också riktade bidragsåtgärder till just dessa grupper - men enligt Maria L i Aktuellt har en hel del bidrag höjts 2012. Om de räckt till eller ej kan vi ju inte uttala oss om - eftersom vi inte mätt barnfattigdomen 2011 och ännu mindre i år, 2012. 

Sen kan man ju också fundera på vad vi menar med fattigdom. Det är ju till att börja med ett svenskt fattigdomsbegrepp vi använder. Svensk fattigdom är ju något annat än fattigdom i t ex Etiopien, som min syster Karin nyss kom hem från. RB:s fattigdomsbegrepp är vidare ett relativt fattigdomsbegrepp. Om jag förstår mätningen rätt kan den relativa barnfattigdomen öka även om de fattiga får det bättre. Så det är därför inte korrekt att med säkerhet, utifrån RB:s undersökning, hävda att att "fattiga" barn i Sverige fått det sämre 2009. Sen kan man också fundera på om barn kan vara fattiga? Möjligen på kärlek och omtanke - man inte i ekonomiska termer. I stället är det ju deras vårdare som har det mindre bra ställt ekonomiskt. Men ordet "barnfattigdom" är populistiskt gångbart - och därför använder Rädda Barnen och vissa politiska partier det i stället för ett mer relevant begrepp, t ex familjefattigdom eller liknande.

Jag känner mig klart störd av hur RB hanterar barnfattigdomsfrågan. Att barn fått det sämre 2008 och 2009 är ju inte förvånande mot bakgrund av den ekonomiska recessionen de åren. Känner t o m att jag kanske borde avstå från att ställa upp som revisor för nästa tvåårsåperiod  - eftersom jag uppenbarligen inte delar RB:s uppfattning i en av organisationens profilfrågor.