Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Ett historiskt misstag

Kategori: Allmänt


Hammarbykyrkan pingstdagen 2009

För några år sedan fick våra parlamentariker för sig att vi i Sverige skulle kunna kopiera den norska "syttende maj" och gjorde därför vår nationaldag, den 6 juni, till helgdag. Detta hade väl varit gott och väl om man inte samtidigt tagit bort annandag pingst. Just i kväll - pingstdagen kl 21.15 - känns detta beslut om möjligt ännu knepigare. Tänk vilken härlig ledig sommardag vi hade kunnat ha i morgon - om vi bara behållit annandagen. I år infaller ju dessutom den 6 juni på en lördag, vilket innebär att många blir av med en ledig dag mitt i årets absolut bästa tid.

Pingstdagen i år, tillika mors dag och vår 39:e förlovningsdag, har bjudit på högsommarvärme uppemot 30 grader. Vi har varit i Hammarbykyrkan och sjungit med en starkt reducerad kör, så reducerad att ett par altar för dagen fick omskolas till sopraner. På eftermiddagen har vi varit på ett mycket trevligt sommarkalas hos familjen S i en närbelägen förort . Ikväll har jag gjort en halvtimmes cykeltur i den fantastiska gröna natur som omger vår boplats i Tyresö.


Den svenska stugdrömmen kan man f n se uppe på Globen.
Någon har ställt dit en liten röd stuga med vita knutar.

Kristi Himmelfärdsvandring

Kategori: Allmänt


Indra vid Albysjöns södra strand

På min födelsedag i januari fick jag av Johanna en annorlunda present. Den bestod i en utlovad vandring i Tyresöskogarna med Johanna och Indra och inkluderade en medhavd lunch. På Kristi Himmelfärdsdag var det dags att förverkliga presenten. Vi valde den 8,6 km långa markerade vandringsslingan runt Albysjön. Vi startade i Nyfors. Efter passagen av Rundmars gård tog vi av längs Albysjöns södra strand och följde den fram till sjöns utlopp. Via Rävnäset och Gimmersta kom vi efter 3 timmar tillbaka till utgångspunkten vid Nyfors. Matrasten tog på en höjd på Rävnäset med utsikt över Albysjön. Jag tror det är den plats där Prins Eugen en gång stod när han målade sin tavla "Sommarnatt".


Johanna och Indra vid Albysjön


Matrast på Rävnäset

Östersund igen

Kategori: AllmäntI helgen har vi varit tillbaka till Östersund, nu för att delta i begravningen av Anitas "mostersyster" Siri. Vi fick med oss våra tre barn och dessutom familjens yngste medlem, lille G. Liksom vid det förra besöket i den jämtländska metropolen bodde vi hos Anitas kusin Leif, som har ett hus vars läge inte går av för hackor. Det ligger vid Storsjöns strand. När vi anlände kl 23 på torsdag kväll såg det ut som på bilen ovan. Helt klart, vindstill och en orange norrhimmel ovanför Leifs lilla hamn.

Begravningen blev en ljus sådan med sång av Siris sånggrupp Senioritorna och av våra döttrar. Själv fick jag ansvaret för lille G och vandrade under akten  med G in och ut ur Hoppets kapellt, där begravningen ägde rum. Jag fick också ha G på min arm vid avskedstagandet. Efter begravningen var A och jag värdar för minnesstunden, en uppgift som jag tyckte att vi löste bra. Vi hade en trevlig stund tillsammans, Siris släktingar och vänner. Kanske blir en minnesstund mer lättsam när det inte finns några barn eller barnbarn bland de sörjande.Kvällen tillbringade vi sedan hemma hos Leif och hans familj. Vi satt på kvällen i det mörklagde vardagsrummet och såg solen gå ned i väster. Nu var himlen mer molnig än kvällen innan och gav en mörkare stämning åt kvällen. Vi mindes Siri och gladdes samtidigt att ha fått nya vänner, Leif och hans familj. Idag har vi kört tillbaka till Tyresö.