Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

En annorlunda jul

Kategori: AllmäntVid tretiden natten mot julafton hörde jag omisskännliga ljud från badrummet. När jag sedan såg att A inte låg i sin säng insåg jag genast att julaftonsfirandet var i fara. Och när morgonen grydde stod det klart. A hade fått magsjuka. Innebar att vi ringde återbud till M med familj som skulle vara våra julaftonsgäster. Alltså fick jag och J fira julaftonen ensamma. A har i stort sett sovit hela dagen och är fortfarande rejält ankommen av bacilluskerna.

Johanna och jag gick först en Indrapromenad i ca 10 graders kyla. Vi tittade in en sväng hos Mattias innan vi återvände till Slåttervägen. Sen tittade vi på TV, åt och delade julklappar i vår ensamhet. Jag fick en digital fotoram, som jag lekte med sen under julkvällen. Samt en bok om Skinnarmos nordostpassageexpedition i Nordenskölds spår.

Sent på nattkröken åkte jag och J in till julnattsgudstjänsten i Hby-kyrkan. Ett trettital besökare, de flesta från husen i omgivningen.

Idag, juldagen, har vi haft en otroligt slapp och trött dag. Ett par Indrapromenader och en tripp hem till J:s hus i Täby, är det enda som brutit TV-tittandet. Även dagens planerade familjesammankomst fick inställas. A är dock på benen igen, om än matt och lite ostadig.

En julreklamation

Kategori: Allmänt


Årets kostnadsfria kungsgran

Ifjol var A vid denna tid uppe i Piteå och hälsade på sin mor. Jag tog mod till mig och åkte ENSAM till Lions julgransförsäljning uppe i Krusboda. Där valde jag ut en i mitt tycke mycket vacker kungsgran för 350-400 kr. Nar A sedan kom hem och vi tog in granen, var hennes estetiska bedömning av granen något mindre positiv än min. När det dessutom redan efter ett par dagar visade sig att granen barrade rejält kändes kritiken mot granen besvärande. Jag tog mig då för att skriva ett ganska humoristiskt mejl till Lions club och klaga på granlköpet. Julhelgen passerade och sedan - i mellandagarna - blev jag uppringd av en Lionsman, som beklagade att vi inte var nöjda och som dessutom utlovade en ny gran gratis nästa år.

I lördags aktiverade vi denna muntliga reklamation uppe hos Lionsgubbarna i Krusboda. Döm om vår förvåning när försäljaren visste om att vi skulle komma. Vi åkte alltså hem med en gratis kungsgran och har idag tagit in den i vardagsrummet. Och inte nog med att försäljaren var informerad om att vi skulle komma. På lördag eftermiddag ringde en annan Lionsman och ville - ovetande om att vi redan varit i Krusboda - påminna oss om att vi hade en kungsgran att fordra. Vilken service. Det lutar åt att vi får ge en liten gåva till Lions som tack för ett mycket trevligt bemötande.

Den sista länken

Kategori: AllmäntDen 14 december avled Anitas 94-åriga mamma Inga. Därmed har alla våra fyra föräldrar lämnat jordelivet. Vi satt uppe med henne hela den sista natten. Ett par gånger under natten trodde vi att slutet var nära men först då morgonen grydde andades hon lugnt sin sista suck.

Resten av veckan har varit ytterst intensiv. Vi har ordnat med dödsannons, begravning och minnesstund. Vi har varit på banken och kollat kontoställningar inför bouppteckningen. Vi har också hunnit med att tömma den lilla lägenheten på Norrgården, där hon bott sedan sommaren 2004. Vi har kört ut några kartonger och fyra stolar till sommarstugan, resten av lösöret har vi skänt till Röda korsets loppmarknad och till Reprisen, en kommunal second hand-verksamhet som tar emot och rustar upp möbler mm.

Trots den intensiva aktiviteten har vi också hunnit med att gästa de flesta av våra närmaste släktingar och vänner i staden. De har fått bjuda på lunch eller middag, samtidigt som vi hunnit prata med varandra. Övernattat har vi för första och kanske också sista gången gjort på Stadshotellet.

De första dagarna var det extremt kallt, ner mot 25 grader minus. De två senaste dagarna har det i stället vräkt ner snö. Vår lilla hyr-Fiesta har ständigt varit nedisad, vi vet inte hur många gånger vi skrapat rutor och borstat av snö under de senaste dagarnas flängande mellan Stadshotellet, mina syskon, våra vänner, Norrgården, sopstationen, Röda korset etc. Men nu någon timme innan vi skall påbörja hemresan verkar det nästan ha slutat att falla snö från himlen.

Begravningen blir i Piteå stads kyrka den 4 januari 2011 kl 13.00.


Utsikt mot Sundsgatan från vårt hotellfönster