Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Kyrkmarknad i Öjebyn

Kategori: Allmänt

I månadsskiftet juni-juli hålls varje år en marknad runt kyrkan i Öjebyn. Öjebyn är Piteå gamla stad och kyrkan är bygdens äldsta. Idag åkte vi till marknaden med min syster och hennes man. A och A-L gick runt på marknaden medan jag höll till hos min svåger S och Piteås släktforskare. I år hade de fått plats längst bak i en kyrkans fyra armar. Vid ett par tillfällen samlades vi alla fyra för att fika och äta hamburgare vid Margretelund, församlingsgården i Öjebyn, där min syster A-L arbetat i många år.
 
Kyrkstaden i Öjebyn är en av landets största och är mycket välbevarad.
 
Öjeby kyrka från 1500-talet är bygdens kanske äldsta byggnad. Klocktornet tros vara ännu äldre.
 
I utkanten av kyrkstugeområdet ligger Solandergården och Solanderparken. Där finns också detta Solander-monument. Daniel Solander var med på en av James Cooks upptäcksresor i Söderhavet. Solander var en Linnélärjunge och hade sina rötter i Piteå.
 
De här gubbarna ängade dagen åt att grilla hamburgare för försäljning
 
Många norrbottniska delikatesser fanns att inhandla. Här Vild-Hasses fjällprodukter. Själva åkte vi hem med en rökt laxöring, som vi skall bjuda goda vänner på i morgon, lördag.
 
Ja, när gav jag min kvinna en korv senast?
 
Den här exponeringen gav mig en känsla av att vara i Ryssland.
 
Fotbollströjor finns väl på alla marknader och förstås också på Öjeby marknad.
 
Min syster och min hustru funderar på att göra fynd. Men det blev till sist inte så mycket mer än en påse växtfärgat garn till bra pris samt den ovan nämnda rökta laxöringen. Själv åkte jag förstås hem med en bok, "Bevarade ögonblick del 4", den sista delen av en serie böcker med bilder av det Piteå som gått ur tiden.
 
 

En underbart vacker morgon

Kategori: Allmänt

 
Idag vaknade vi till en suveränt vacker morgon. Havet låg spegelblankt och solen lyste från en molnfri himmel. Det vackra vädret har sedan bestått hela dag. Jag tog med mig kameran ner till stranden och tog lite bilder av våra stenskvättor. De har sannolikt ungar i stenskravlet vid stranden och nu när vi anlänt är de tydligt irriterade när vi visar oss på deras domäner. Vid stranden - fast lite längre ut på de yttersta stenarna - fanns också en sädesärla, som av flygkonsterna att döma verkade hitta insikter att förtära. Jag tog sedan med mig frukosten ner till stranden och även A kom ner med sin frukost. Det blir inte många så här fina morgonar på en sommar, så det gäller att passa på.
 
Stenskvättan i två olika versioner
 
Storskraken simmade förbi
 
På den yttersta stenen höll sädesärlan till
 
Här är sädesärlan lite närmare
 
Långt i fjärran ser vi vindkraftverken på Bondön
 
Efter någon timme med spegelblant hav började en lätt bris krusa vattenytan. Här finns fortfarande områden med bleke, men snart glittrade hela havet.

Flora från Renörsudden

Kategori: Allmänt

Rödblära
 
När det ännu inte anlänt barnbarn till Renörsudden får jag hitta andra fotoobjekt. Igår kväll gick A och jag en fotopromenad i omgivningarna. Jag kom hem med bilder av några av Renörsuddens karaktärsväxter.
 
En skogsstjärna mellan bräderna i spången ner till torrdasset
 
 Åkerbärsblommor
 
Hönsbär
 
 Lupin i tidigt stadium
 
 Skvattram
 
Klotpyrola
 
Ekorrbär
 
 Lingonblommor
 
 Rosling
 
 Strandglim
 
 Ängsull
 
 Ängsyra
 
 Strandvial/Strandärt
 
Prästkrage
 
 Brännässla
 
 Vänderot