Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Jul igen

Kategori: Allmänt

 
Min sextioåttonde julafton. Julafton - denna vattendelare under året.
 
I min mentala årsmodell ligger julafton längst ner i årscirkeln, ungefär klockan sex. När julafton passerats bär det uppåt igen - från vinter och gråväder till sommar och sol. Årets julafton blev vädermässigt en grå och regnig dag och detta minst sagt dystra julväder har fortsatt även idag på juldagen. Men inne på Slåttervägen 89 firade vi i alla fall en god jul med barn och barnbarn. I år saknades i och för sig J, som med lilla A och stora A dragit ända upp till Högland, några mil innanför Dorotea på gränsen till kalfjället. Där stördes dock julfirande av snö och blåst som tog bort elströmmen i bortåt 24 timmar. Hos oss lyste däremot alla ljus som de skulle, julbordet smakade som vanligt men julklappshögen var faktiskt något mindre än tidigare. Kanske har vi lyckats reducera konsumtionshysterin något.
 
Lilla Vilhelmina, snart 3 månader, firade sin första jul och verkade trivas med tillställningen.
 
Här är Vilhelmina med pappa P
 
Vi brukar börja med julkaffe vid 2-tiden, så också i år.
 
Här har tomtemor anlänt. Med sin finländska brytning delade hon i år ut toppluvor till alla barnen.
 
Så här såg ungarna ut i mormors/farmors stickade mössor.
 
Här pågår juilklappsutdelningen för fullt.
 
En gammal klassiker, fiskespelet, dök upp i ny tappning som en av julklapparna.
 
Äldsta barnbarnet bakom en ljusstake.
 
Skärmarna lyste nästan med sin frånvaro, men bara nästan.
 
En stunds lek i det som numera kallas "storbarnsrummet" i källaren.
 
Gänget i källaren
 
A med Vilhelmina fram på kvällskvisten.
 
M och hennes familj övernattade hos oss. Här har de äldre barnen somnat fram emot 23-tiden.
 
 
 

I väntan på julen

Kategori: Allmänt

 
I år blommar julrosorna vackert i trädgården. De har under hela december gett oss en påminnelse om den tid som snart är här - julen. December har varit så gott som snöfri - en markant skillnad mot förra decembers våldsamma snöoväder och höga drivor.
 
Den 7 december var vi tillsammans med ett fyrtiotal andra inbjudna till en välkomstfest för vårt sjätte barnbarn, A, som ju föddes i juli. Festen hölls i Andreas och Johannas hus i Näsbypark, som lagom till barnet fått en rejäl ansiktslyftning med ny fasad och nya fönster.
 
Några av festgästerna.
 
Festföremålet
 
De vackra tårtorna som Johanna förfärdigat.
 
För några dagar sedan hade vi Martina med familj här. Vi passade då på att sätta upp de plastgranar som vi numera håller oss med, den ena i uterummet och den andra i vardagsrummet. Tog några bilder i detta sammanhang:
 
Den vita granen i uterummet
 
Varje gång G kommer på besök skall vi bygga en ny tågbana i "storbarnslekrummet". Så även denna gång. Även lilla V, nu 2½ månad, fick också var med.
 
Har sitter A vid pianot med lilla V i famnen och spelar julsånger
V ser ut stämma in i sången
 
 
 
 
 
 
 

Julmarknad på den köpfria dagen

Kategori: Allmänt

 
I USA har man sedan några år börjat fira "en köpfri dag". Traditionen har förstås som allt amerikanskt spritt sig till USA:s kulturellt starkaste fäste i Europa, nämligen Sverige. I år inföll dagen den 30 november. En köpfri dag känns som en bra idé, en möjlighet att markera mot den konsumtionshysteri som är på väg att förstöra vårt klimat på jorden. Men - i år sammanföll dagen med Hammarbykyrkans julmarknad och då fanns förstås inga förutsättningar att fira en köpfri dag.
 
Kyrkans julmarknad är en av familjen Strands allra äldsta och starkaste traditioner. När barnen var små ansåg de denna dag vara en av årets absoluta höjdpunkter och nu har barnbarnen börjat komma in i den perfekta basaråldern och gör då - åtminstone vissa av dem - samma bedömning. Och det är inte utan att även jag och A kan sätta en sådan etikett på den lördag som infaller dagen innan första advent och som vi genom åren alltid tillbringat i Hammarbykyrkan.
 
Basaren börjar här hemma flera dagar i förväg med bakning av bröd till brödförsäljningen och kokning av pitepalt till paltzerian. Dagen innan blir det ett besök i kyrkan för att ställa i ordning paltserveringen och för att duka upp årets bokbord. Min egen huvuduppgift sedan knappt 40 år är att sälja begagnad litteratur, något som förstås passar denna bokmal oerhört bra. Problem är bara att jag alltid kommer hem med några udda böcker som jag hittat i det inlämnade bokbeståndet. I år blev det t ex en fotohandbok från 1940-talet och en bok om den kungliga familjens kopplingar till lågkyrkliga rörelser inklusive vår egen rörelse, EFS. Egentligen skall varje bok som förs in i huset på Slåttervägen kompenseras med att en tidigare inköpt bok slängs eller lämnas till basaren, men det fungerar dåligt. Min bokhyllor tenderar att hela tiden fyllas på i stället för att "tunnas ut".
 
Årets basar var sannolikt den hittills mest välbesökta i kyrkans 44-åriga historia. Inkomsterna steg till hela 110.000 kr, ca 12.000 kr mer än året innan. Vackert väder, några nya aktiviteter, bra saker att sälja på antikbordet - samt en mycket omfattande affischering kan vara förklaringsfaktorer. Kanske spökar också Skarpnäcks församlings monumentala svek i samarbetsfrågan, ett svek som svetsat samman EFS-föreningen och ökat medlemsengagemanget och skapat en dynamisk "Nu skall vi visa dem"-stämning.
 
Julmarknaden når många i kyrkans omgivning. Men den innebär också en möjlighet till "återträff" för alla som varit med i kyrkan någon gång i sitt liv. T ex anslöt hela klanen Strand med 15 medlemmar och dessutom en medföljande svärmor. Våra barnbarn lekte timme ut och timme in i kyrkans motionsrum, djupt nere i källaren. En av barnens mammor reflekterade efteråt på Facebook och menade att det inte vore ur vägen att bo i en kyrka med sådana lekmöjligheter. Så nu överväger jag att köpa Hammarbykyrkan och flytta dit hela familjen!
 
Nej, men vad är det jag skriver, det vore ju inte snällt mot alla andra i "Hammarbyfamiljen." Nej kyrkan får nog vara kvar som kyrka uppe på Hammarbyhöjden. Med nya julmarknader varje år!
 
I förgrunden bokbordet, där jag tillbringar huvuddelen av basartiden.
Årets julmarknadsnyhet: Ett par julklädda ponnyhästar, tillgängliga för ridning.
Lussekatter på serveringsbordet.
Klanen Strand vid ett av fikaborden i Hammarbysalen. Ordförande Göran passar på att sälja äpplen för fågelmatning.
Lekande barn med Strandrötter i källarens motionsrum.
 
Vi lämnade kyrkan vid 17-tiden efter 7 timmars arbete. Mellan husen lyste Globen så här.