Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Rondellhunden

Kategori: Allmänt

33897-115
Kan detta månne föreställa profeten Mohammed?

Vilks rondellhund, som han påstår föreställer profeten Mohammed, fortsätter att sprida sitt budskap över världen. Idag såg jag bilden för första gången - i Dagens Nyheter, vars chefredaktör dock ännu inte mordhotats av islamister. Hur denna barnteckning kunnat skapa dessa rubriker måste ju sägas vara en första klassens gåta. Och hur kan man veta att den föreställer profeten Mohammed? Eftersom han inte får avbildas vet väl ingen hur han såg ut. Om jag var muslim skulle jag nog försöka hävda att rondellhunden inte föreställer Mohammed utan kanske i stället Jesus.

Vilks uppsåt verkar vara att provocera och kanske också att göra sitt konstnärsskap känt. Det senare har han väl i alla fall lyckats med. Sen har han väl lyckats provocera också - men till vilken nytta. Att angripa profeten Mohammed spelar ju bara den muslimska fundamentalismen runt Bin Laden & Co i händerna. Ingen muslim gillar ju ett sådant tilltag men de flesta muslimer tar avstånd från islamismens våldsideologi. Nu kan terroristerna kapa åt sig poäng alldeles i onödan.

Men hoten mot honom och Nerikes Allehanda, IKEA m fl måste vi förstås på alla sätt fördöma. Även om han gjort något idiotiskt och dumt har han ju rätt att göra det i det öppna samhälle vi eftersträvar.

Brott

Kategori: Böcker

33897-113
Huvudpersonen i Brott arbetar på ett galleri - här en galleribild från Liljevalchs


Karin Fossum: Brott
(Hörbok från Bonnier Media 2007)
Uppläsare: Lill Terselius

Alvar Eide är en 42-årig, ensamstående, homosexuell och ensam man, som arbetar som försäljare och allt i allo i ett mindre konstgalleri. En dag kommer en frusen 16-årig knarkartjej in i galleriet för att värma sig. Eftersom Alvar Eide vill vara en god människa erbjuder han henne en kopp kaffe. Detta blir upptakten till en dramatisk historia, där godheten sätts på prov och där Alvar till sist får betala ett högt pris för att han räckte den unga tjejen "lillfingret". Karin Fossums "Brott" är en roman om godhetens dilemma.


Karin Fossum är den psykologiska kriminalromanens norska och nordiska mästare. Hennes romaner om kommissarie Seijer och hans kollegor har sålts i stora upplagor och även TV-filmats. Vid sidan om de mer renodlade kriminalromanerna skriver hon också "vanliga" psykologiska romaner. "Brott" är en sådan. Även om det förkommer två brott - varav dock det ena är ett konstverk - är inte boken en traditionell kriminalhistoria. I stället tecknar den ett mycket ömsint porträtt av en man som har svårt med personliga relationer, som delvis står vid sidan av livet och betraktar det utifrån.


"Brott" är delvis en slags experimentroman, där författarinnan av och till själv figurerar i handlingen. Boken börjar med att författarinnan en natt får besök i sitt sovrum av en inträngling. Det är Alvar Eide, som länge stått i kön i trädgården, men som nu trängt sig fram för att få prata med författaren och be att få "bli berättad". Författaren ger till sist med sig och den kvinna med ett dött barn som länge stått först i "berättarkön" får ge plats åt Alvar. Av och till under handlingen kommer Alvar till författarinnan och de diskuterar tillsammans det avsnitt som författarinnan just fått klart. Men hon har en stor integritet och låter inte Alvar allt för mycket påverka sitt eget öde.

Till galleriet kommer en dag en ny målning, gjord av en svensk konstnär, Lindström. Målningen heter "Brott" och visar en bro i dimma, en bro vars bortre ände är avhuggen eller söndersprängd. Eide blir helt fascinerad av motivet och börjar planera att köpa målningen, trots att det skulle ta hela hans sparkapital, 70000 kr, i anspråk.


Ungefär vid den tiden kommer narkotikatjejen på sitt första besök. Det följs av ett andra och även då blir hon bjuden på en kopp kaffe. En dag när Alvar är på väg  hem från jobbet står hon utanför hans hus. Han släpper in henne och innan hon går har hon fått en summa pengar av honom, Och sen rullar det på. Hon får - eller tilltvingar sig - en nyckel till huset och snart finns hon då och då inne i huset när han kommer på kvällarna. När hon inte är hos Eide verkar hon dra runt på stan och sova över i olika knarkarkvartar. Eides sparkapital tunnas ut och målningen "Brott" är inte längre ett realistiskt inköpsobjekt för Eide. Han slits mellan behovet att bli av med tjejen men saknar henne samtidigt när hon uteblir längre perioder. Han är ju en ytterst ensam människa och här har en person, om än från samhällets bottenskikt, behov av honom.

Så går handlingen vidare mot en oundviklig katastrof. Utgången skall inte avslöjas här - men så mycket kan väl sägas att den trots allt kommer att innebära en viss nystart i livet för Alvar Eide. Karin Fossums bok övertygar, både som skildring av godhetens dilemma och som ett litterärt experiment, där författarens och huvudpersonens diskussioner om hur handlingen utvecklas ger romanen en ytterligare dimension.

Det erotiska äpplet

Kategori: Allmänt

33897-111

Det är äppeltider i trädgården. De två äppelträden står röda bland andra begynnande höstfärger. I och för sig är våra äpplen inte särskilt vackra, i många fall är de hårt angripna av rönnbärsmal och andra insekter. Men ett och annat passerar kvalitetskontrollen och kommer ner i våra magar.

Idag hittade jag ett oangripet äpple, som dock var annorlunda på ett annat sätt. Äpplet var försett med en skåra, som Anita direkt tyckte närmast var lite ekivok. Jag får ju säga att jag inte alltför ofta tagit erotiska bilder. Det här kanske kan passera som en sådan.

För att balansera det erotiska kommer också här en bild som visar hur naturen tar ut sin rätt. Ett äpple som ligger på marken blir ganska snart en tillflyktsort för myror och andra inkräktare. Nedan ett exempel från föregående års äppelskörd.

33897-110