Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Två timmar för missionen och en timme för jorden

Kategori: Allmänt



I ett par månader har jag jobbat med att förbereda årets missionsgala i Hammarbykyrkan. Årets upplaga var den sjätte i ordningen och gav liksom de tidigare ett bra tillskott, faktiskt hela 70 000 kr,  till EFS hjälparbete. I år gick pengarna till barnhem i Indien, barns rättigheter i Tanzania och gatubarn i Addis Abeba, Etiopien. 

När dagen D väl kom fick jag rejäla problem. Jag blev hes redan på fredagen och sen tappade jag rösten mer och mer under kvällen. Hade svårt att överhuvudtaget göra mig förstådd i den höga ljudnivån. Galan blev "så där". Det var ett klart misstag att ta med Next Generation och barnkö­ren. Det lät skrikigt och falskt och när deras första pass var klart drog de tillsammans med sina föräldrar och lämnade vänstra frampartiet i kyrkan nästan tomt. Med Andreas Sandlund och framförallt med Erik Tilling, Millan Holm och Ted Hector blev det dock successivt bättre och bättre. Under galan gjorde också dans­gruppen Kraft två fina fram­trädanden. Erica Braun  och Anders Parsmo var bra som programledare.

När galan var slut kl 20.15, dvs efter drygt två timmar, fortsatte vi med fika och samtal inne i Hammarbysalen. Kl 20.30 anslöt vi oss till Earth Hour genom att släcka elbelysningen och i stället tända stearinljus på kaffeborden. När vi innan jordens timme var slut åkte hem till Tyresö var det påtagligt mörkare än vanligt. Lite bidrog väl också väderguden genom att lägga en dimma över stan. Kanske en liten signal till den moderatledda ledningen i Stockholm, som inte ville vara med och stöjda Earth Hour. I en artikel i SvD motiverade man detta med att en timmes elstopp inte bidrar till att förbättra klimatsituationen. Det är det förstås klart att det inte gör. Men varför låta bli att ansluta sig till en manifestation som har ett klart vettigt syfte, nämligen att sätta fokus på moder Jords svåra situation och på behovet av snabba åtgärder i klimatfrågan?

Kommentera inlägget här: