Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Salvador Dali och Caspar David Friedrich

Kategori: Allmänt


Anita på väg utför Nationalmuseums trappa

Allhelgonaledigt med lite kultur. Vi har varit in till stan och besökt både Moderna muséet och Nationalmuseum. På Moderna tittade vi på Daliutställningen. Har man som vi varit i hans eget Teatermuseum i Figueres kändes utställningen här i Stockholm ganska begränasad. Handlade på något sätt mer om Dali än om hans konst. Men han var ju ett riktigt universalgeni.

På Nationalmuseum tittade vi på Caspra David Friedrich, en absolut motsats till Salavado Dali. En man från Greifsvald i f d svenska Pommern, som är en utpräglade romantiker med renskalade landskapsmotiv.

Varken på Moderna eller på Nationalmuseum får man fotografera i utställningssalarna. Varför inte? Verkar vara en mycket svensk företeelse, som jag tycker är mycket störande. Vi som upplever genom kameran förnekas möjligheten att uppleva konst! Hos Dali själv, på hans "Teatermuseum" i Figueres var det t ex inget problem alls att få fota. Inte heller National Gallery i London eller Louvren i Paris har fotograferingsförbud. Men här i Sverige tror vi att konsten skall förstöras om den fotograferas.


Salvador Dali på Moderna museet.



Caspar David Friedrich på Nationalmuseum

Kommentera inlägget här: