Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Spårvägar och leksaker

Kategori: Allmänt

En modern spårvagn med en påfallande ung förare.
 
Förra fredagen gjorde jag ett mycket trevligt nedslag i SL:s och leksakernas historia. Tillsammans med G, 5 år, besökte jag Spårvägsmuseet och Leksaksmuseet på Söder. Museerna finns i samma lokaler och entrébiljetten gäller för båda museerna. Avgiften för en pensionär och en 5-åring var inte större än 25 kr, dvs klart överkomlig. Sen blev det ju förstås direkt efter ankomsten lunch och sedemera även glassintag. Så totalkostnaden blev förstås högre.

Spårvägsmuseet är egentligen ett SL-museum, med gamla hästdragna "omnibussar", tidiga och mer moderna spårvagnar, bussar, tunnelbanevagnar och pendeltågsvagnar. Dessutom med en minitunnelbana inne i lokalerna som man mot en mindre avgift kan få åka med barnen.

Leksaksmuseet finns alltså i anslutning till Spårvägsmuseet. Här fanns det mycket utrymme för nostalgiska djupdykningar i leksaksminnen från förr. Flera modelljärnvägsanläggningar, Meccanobyggen, en samling av nära 1.500 modellbilar, modellflygplan, modellbåtar, dockor och mycket annat. Mycket kändes dock "gammalt" - med lite slitna montrar, ålderstigna skyltningar mm.
 
Enligt information i huset kommer bägge museerna att få flytta när det hus man håller till i skall rivas om ett par år. Spårvägsmuseet verkar ha fått nya möjliga lokaler i Hjorthagen (om jag nu minns rätt) - medan leksaksmuseet ännu är hemlöst på sikt. 
 
Egentligen är ju spårvägsmuseet ett SL-museum.
 
Buss 434
 
Här kör G tunnelbana.....
 
... och här klipper han biljetter i en SL-kiosk.
 
En Cola blev det också inne i tunnelbanevagnssimulatorn.
 
 Här är vi på väg ner i smörjgrop.
 
Där nere kunde vi kolla om det fanns rost under bussen.
 
Nostalgiska skyltar fanns det gott om - här en affisch från folkomröstningen om höger- eller vänstertrafik. Kan det har varit 1955?
 
Ett tunnelbanetåg i villamiljö var en intressant modellupplevelse.
 
I leksaksmuseet fanns denna Meccano-båt. Jag hade ett Meccano på 50-talet - men var aldrig särskilt bra på att bygga med plåtbitarna och skruvarna.
 
Dinky Toys och andra modellbilar en masse.
 
I Leksaksmuseets tak hängde denna Spitfire, som påminde morfar om Biggles bravader under andra världskriget.
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: