Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

STRAND i Tyresö

Kategori: Allmänt

 
Det nya STRAND-badet
 
Att ha efternamnet STRAND innebär ju att man på rätt så många orter har t ex stadsdelar, gator, vägar eller hotell som bär ens namn. Så är det också i Tyresö. Här finns området Tyresö STRAND. Det vetter mot Erstaviken och på andra sidan viken ligger Solsidan i Saltsjöbaden. Solsidan vänder förstås ansiktet mot solen medan Tyresö Strands sjöutsikter riktar sig mot norr. Kanske borde området ha namnet Skuggsidan.
  Någon skuggsida i socialt hänseende är det dock inte frågan om. Med utsikt mot Erstaviken ligger kommunens mest spekulära villor. Dessutom har ett grupphusområde med lägenheter och bostadsrättsradhus byggts alldeles intill stranden, ett område som fått namnet STRAND-ängarna. Här har kommunen också anlagt en ny badplats, STRAND-badet och intill den finns en stor, nybyggd hamn för fritidsbåtar som väl borde heta STRAND-hamnen. 
  Idag gjorde vi vår numera nästan dagliga 8000-stegspromenad i detta STRAND-område. Vi tog STRAND-allén ner till området och gick sedan längs STRAND-vägen med alla dess enorma och arkitektoniskt intressanta villor.
  Kul att göra små upptäcksfärder i den egna kommunen. Vi avslutade med att titta in hos vår  f d granne från Krusboda, Elisabeth Stanley, som råkade vara i sitt fritidshus i STRAND-området, ett av de fåtaliga fritidshusen som återstår i området.
 
Den nya STRAND-hamnen med Solsidan på andra sidan Erstaviken
 
Bryggan ut i Erstaviken är rejält lång - det kändes som om den räckte halvvägs till Solsidan.
 
På bryggan hittade vi denna lilla fisk - sannolikt ditforslad av en fågel.  Ser ut som om den sticker upp ur bryggan.
 
Med teleobjektiv är det inte särskilt långt från Tyresö STRAND till Solsidan och Saltsjöbadens observatorium som syns i bakgrunden. Märkligt nog vill våra mobiler gärna berätta att vi bor på Solsidan. När vi t ex markerar att mobilen skall ange vädret för vår plats - då brukar Solsidan komma upp. Så i t ex SMHI:s värld är vi Nackabor och inte Tyresöbor.
 
Så här ser de senast byggda husen på STRAND-ängarna ut.
 
Och här en bild till av det som jag tror kallas Brygghusen på STRAND-ängarna. Står på pelare i ett sankt område. Hur blir det med myggen? Och vad händer när klimatförändringen slagit igenom?
 

Över STRAND svävade denna dag också dessa måsar. Just här var de lite irriterade över vår närvaro. Antagligen hade de ett bo med ungar i närheten.
Kommentera inlägget här: