Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

En dagstur till Ö-städerna

Kategori: Allmänt

Kyrkan i Östhammar
 
När jag gick i skolan fanns det städer i Sverige, dvs orter som formellt kallades städer. Efter kommunreformen på 60-talet försvann begrepp stad från den officiella vokabulären och alla gamla städer blev kommuner. De tillsammans med Östersund sista städerna på listan hette Öregrund och Östhammar. De ligger ju inte så långt från oss i Tyresö - men trots detta har vi aldrig gjort en riktigt besök där. Men fredag den 13 april i år blev det äntligen av. Det formella skälet att åka dit var att Anita för några år sedan köpte en symaskin från en firma i Östhammar. Nu var det dags för service. 
  Vi lastade alltså symaskinen i bilen och körde på morgonen norrut, via fredagsköerna på Nynäsvägen, genom City och ut på Norrtäljevägen. Från Norrtälje höll vi norrut men lyckades köra bort oss och vara nära att hamna på Väddö. Men efter lite trixande hittade vi i alla fall vägen till Ö-städerna. I Östhammar hittade vi snabbt sybutiken längs stadens gågata, Drottninggatan. Medan servicen utfördes åt vi lunch på ett närbeläget 128 år gammalt café. Sen gick vi en timmes promenad i staden och kom bl a ut på en liten ö med en udde som hette Krutudden. Vi uppvaktades av gräsänder som väntade sig att bli utfordrade och såg diverse andra fåglar. Isen låg fortfarande i vikar och i hamnbassängen.
  Efter att vi hämtat den servade symaskinen drog vi vidare med bilen till Öregrund. Vi lärade oss att Östhammar fick stadsprivilegier redan 1368 och nu i år firar 650-årsjubileum. Men landhöjningen gjorde att borgarna (liksom i min hemstad Piteå) bestämde sig för att flytta staden närmare havet. Så kom Öregrund att bli den större orten. Dock tyckte "stockholmarna" att Öregrund var på väg att bli en allvarlig konkurrent om handeln och på 1500-talet brändes Öregrund ner av "stockhomarna" (åtminstone om man får tro en liten historik som vi hittade i en turistbroschyr). Borgarna återvände då till Östhammar, som sedan dess varit den större av orterna.
  Men Öregrund ligger vackrare till tyckte vi. Här körde vi ner till hamnen och drack vårt medhavda eftermiddagskaffe sittande på en bänk med utsikt över hamnbassängen, hamnens fyr och Gräsöfärjans anläggningsplats. 
  På vägen tillbaka stannade vi till vid Hargs bruk, ett av de många Vallonbruk som finns i östra Uppland. Därifrån blev det sträckkörning till Täby där vi gjorde en snabbvisit hos dottern J och hennes familj. Dagsturen slutade med tacos hemma hos den andra dottern i Bagarmossen.
 
Under promenaden i Östhammar blev vi uppvaktade av ett stort gäng gräsänder.
 
 Här övervakas vi av ett par fiskmåsar.
 
 Modern strandbebyggelse i Östhammar
 
Krutudden Östhammar
 
Krutudden Östhammar
 
 Strandskata på vårisen, Östhammar
 
En Strand på väg ut på vårisen i Östhammar
 
 Här hittade vi en hemslöjdsaffär från vilken vi hemförde bl a nya smörknivar i trä.
 
 Gamla hus i Östhammar
 
 Vackert tak, Östhammar
 
 Hamnen i Öregrund var fortfarande isbelagd.
 
 Måsar på is
 
 Från Öregrund går den här färjan till Gräsö.
 
 I Öregrund hade en Martina en delikatesscatering
 
 Hargs bruk
 
 Fotografen vid Hargs bruk
 
 
Kommentera inlägget här: