Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Isbladskärret

Kategori: Allmänt

 
Våra exkursioner i fågelrika områden fortsätter. Idag på morgonen blev det en tur till ett mycket centralt beläget fågelområde, nämligen isbladskärret på Djurgården. Kärret var från början en havsvik som hette Isbladsviken. Namnet kommer från ett jägarboställe som låg vid viken och som hette "Isbla". på 1980-talet slutade man att länspumpa träskmarken och då blev Isbladskärret en förnämlig fågelsjö. Isbladskärret är en del av Nationalstadsparken. Runt kärret betar ett femtontal nötkreatur och hjälper därmed till att hålla terrängen öppen.
 
Vi parkerade på norra sidan av Djurgårdsbrunnskanalen och gick via vägbron över till Djurgården. Framme vid Isbladskärret tog vi in på "Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels kärleksstig som följer kärrets västra sida. Här rör man sig i en vildmarksliknande natur, svår att förknippa med Djurgården. Stigen anlades år 2010 av Djurgårdsförvaltningen och var en gåva från Världsnaturfonden till brudparet i samband med deras vigsel.
 
Vi hade kaffe med oss och tog en fika i den sydöstra änden av kärret. Tillbaka följde vi gångvägen längs Djurgårdsbrunnskanalen. I kanalen kom roddare och paddlare och längs kanalen passerad motionslöpare, varav det såg ut att gå tre tjejer på en kille. Över oss svävade länge en rovfågel som vi tror var en ormvråk.
 
Vi passerade över Djurgårdsbrunnskanalen till Södra Djurgården och följde sedan gångvägen mot öster.
 
Här har vi vikt in på Victorias och Daniels kärleksstid längs Isbladskärrets västra sida.
 
Från stigen såg vi de här hägrarnas bon. Det skall finnas minst 30 häckande hägerpar vid Isbladskärret, hägrar som sägs ursprungligen ha rymt från Skansen.
 
Sveriges nationalfågel, koltrasten, sjöng förstås vackert i skogen.
 
Runt kärret betar det kor.
 
En liten blomma på en buske vid kärret.
 
En vigg visade upp sina ungar.
 
Här gjorde vi en fikarast med utsikt mot det på sommaren ganska gröna kärret. Eken i förgrunden var än så länge bara lätt angripen av den snedstreckade ekstylmalen, som annars invaderat Stockholms ekbestånd detta år.
 
En grön spegling
 
Medan vi fikade fick vi besök av denna björktrast .....
 
... och av den färggranna steglitsen.
 
En häger stog stilla i det grunda vattnet.
 
En skrattmås gjorde oss närgånget sällskap en stund.
 
Längs kanalen promenerade denna guldglänsande uppenbarelse förbi .......
 
..... och i kanalen passerade olika flytetyg.
 
Över oss svävade denna rovfågel, som vi tror ör en ormvråk.
Kommentera inlägget här: