Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

En vänlig grönskas rika dräkt

Kategori: Allmänt

 
En vänlig grönskas rika dräkt
har smyckat dal och ängar.
Nu smeker vindens ljumma fläkt
de fagra örtesängar.
Och solens ljus
och lundens sus
och vågens sorl bland viden
förkunna sommartiden.
 
I denna vecka bryter våren och sommaren fram.  Det är soligt och varmt, fruktträden har börjat blomma och livets gröna färg ersätter vinterns sex månader av grådaskighet. Ingenting uttrycker den härliga känsla detta frambringar bättre än David af Wirsén "Sommarpsalm", med text från 1889 och med musik, signerad Waldemar Åhlin, från 1933. 
 
Vi upplever just nu årets vädermässiga höjdpunkt, tycker jag. De veckor då det slår om och sommaren kommer. Det är nästan så att det är dessa veckor i maj som gör att vi blev kvar som Stockholmare/Tyresöbor. Vi kom hit 1970 och i tio år funderade vi på att flytta norrut igen till våra hemtrakter i Piteå. På sommaren 1981 fick jag erbjudande om ett jobb i Luleå. Vi låg en hel natt och diskuterade för och emot att bryta upp och lämna storstaden för en lugnare tillvaro. Men beslutet blev att tacka nej till Luleåjobbet och bli kvar här i Mälardalen. Och då var det rätt så mycket maj månad som fällde avgörandet. Här nere är maj månad på ett helt annat sätt än i Norrbotten porten till sommaren.
 
Igår - den 9 maj - gick vi en lång vårpromenad genom Stockholm. Vi startade uppe vid Stadion, där jag hade ett återbesök hos Capio Medocular efter min gråstarrsoperation för sex veckor sedan. Vi gick genom Humlegården, förbi Stureplan, längs Biblioteksgatan till Norrmalmstorg, vidare genom Kungsträdgården och över Skeppsbron till Slottet och slottsbacken. Vandringen fortsatte genom Gamla Stan till Jerntorget, där det blev en enkel cafélunch. Sedan förbi Slussen-bygget till Götgatan, förbi Medborgarplatsen bort till Skanstullsbron. Slutligen över den bron, genom parken vid Gullmarsplan till Hammarbykyrkan på Hammarbyhöjden, där vi hade bilen parkerad. 12 000 steg i strålande sol! Bättre kan det knappast bli.
 
Efter starten på Östermalmsgatan passerar vi här Karlavägen.
 
Genom Humlegården
 
Kastanjens blad hade redan kommit långt.
 
I Humlegården blickade Carl von Linné ut över sina gröna omgivningar.
 
Vi sneddade över Stureplan.
 
En av våra egenheter är att studera brunnslocken till avloppssystemen i de städer vi besöker. Här har jag stannat i beundran av ett lock tillverkat i Ulefoss i Norge. Vi besökte järnverket där vid ett Norgebesök för några år sedan.
 
Här är nedgången till t-banestationen Kungsträdgården. Rakt in härifrån låg Hammarbykyrkans föregångare, Blasieholmskyrkan.
 
Vid almarna i Kungsträdgården vaktar Karl XII. När vi var relativt nya i Stockholm, i maj 1971, pågick den s k almstriden. Demonstranter ville förhindra att almarna jämnades med marken för att ersättas av en tunnelbanenedgång, en civil protest som lyckades! Almarna är kvar och t-banenedgången finns inne bland husen på Blaseiholmen.
 
I Kungsträdgården hittade vi en tulpanplantering. I sexton stora krukor fanns sexton olika tulpansorter, några i blom och några på gång.
 
Här passerar vi förbi Stockholms slott.
 
I slottets park promenerade denna fågel, en strandskata.
 
Där promenerade också denne unge man med vapen i hand.
 
Här avlämnar den unge mannen rapport till en överordnad.
 
Vackra färger i Gamla stan
 
Här pågår ombyggnationen av Slussen. Blir knappast klar under vår livstid.
 
Över Skanstullsbron går man parallellt med tunnelbanespåren. Här noterade vi att det ser ut att finnas tre olika spår med olika spårvidder. Den mittersta var rostig och rälsen ur fas. Vi hoppas att den aldrig används.
 
Intill Gullmarsplan sneddade vi genom denna dåligt underhållna park. Här låg en gång i tiden den s k Kolerakyrkogården. Den var i bruk 1809 till 1901 och användes bl a vid de stora koleraepidemierna1834 och 1953.
 
I parken hittade vi de här kungsängsliljorna.
 
Efter 12 000 steg var till sist framme vid Hammarbykyrkan belägen högst upp på Hammarbyhöjden, där vi hade bilen placerad. Hammarbykyrkan sägs vara Stockholms högst belägna kyrka.
 
 
Kommentera inlägget här: