Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Sommaren på stugan, vecka 5, 24-30 juli

Kategori: Allmänt

En vecka med stugan fylld med barn och barnbarn. Tyresöfamiljen kom på måndag och ett par dar var vi 14 personer som delade på sovutrymmena i våra olika hus. Denna vecka inföll också Alvins 10-årsdag, den enda sommarfödelsdag vi har i familjen, en födelsedag som i år, liksom tidigare år - utom pandemisomrarna 2020 och 2021 - firades här upp i de nordliga landen.
 
Våra två yngsta barnbarn jobbade på med den "koja" som uppfördes för flera år sedan.
 
Martina rensade blåbär, plockade på vår sommarstugetomt. Tillgången är i år sämre än normalt och många bär mindre än de brukar vara.
 
Vacker svampskog invid vår tvätttorkningsvinda. Buden om sort och giftighet är varierande så svampen har fått stå kvar och förgylla naturen.
 
Vår 14-åring från Bagisfamiljen spelade gärna en låt för oss på den gitarr, vi tillfälligt lånat till stugan av min syster.
 
Alvin fyllde 10 år. Här med sin mamma, sin lillebror och sin jämnåriga kusin. Och dessutom med sin födelsedagstårta.
 
Vi fortsatte födelsedagsfirande med att tillsammans hela familjen äta på Pinchos inne i Piteå centrum. Här våra tre barn med den äldste längst bort, mellanbarnet närmast och lillaystern i mitten.
 
Tillbaka efter Pinchos tog vi vid 21-tiden årets familjebild. Fjorton av sexton möjliga deltagare var på plats när bilden togs.
 
Födelsdagskvällen avslutades med ett sent kvällsdop i Bondöfjärdens vatten.
 
Här är det bad på onsdag morgon, ett sista bad för Bagisfamiljen som återvände mot huvudstaden senare på dagen.
 
Tillsammans med Tyresöfamiljen gjorde vi på torsdag den tur till Råberget, 134 m högt och beläget nordväst om Piteå.  Vackert väder och fina utsikter över Piteå och skärgården utanför.
 
Till stugvistelsen hör att nästan varje år rödmåla någon vägg. I år fick jag hjälp av Mattias och den yngre sonen i hans familj.
 
Under målningen upptäckte vi att de spikar som håller taket på vedboden på plats behövde slås ner. Vi skickade då förstås upp vår suveräne 7-årige spiknings-expert.
 
Blå bilder
 
Bilder av grabbarna från Täbyfamiljen.
 
En regnig lördag förde oss ut till fiskecampen söder om Jävre. Här åt vi som några gånger tidigare deras goda viltbuffé med kött från älg/hjort och god grillad lax. Men denna gång satt vi inne i den rustika serveringslokalen som campens skapare byggt i gammal vikingastil.
 
På lördag besökte vi Pite dansar och ler (PDOL) inne i stan. På Rådhustorget delade man ut priser till årets pitebor. Min studentkamrat och gode vän Tore Curstedt (f d Pettersson) fick pris som "Årets utflyttade pitebo". Tore är bosatt i Sollentuna och har ända till i år forskat på Karolinska. Hans stora bedrift är att han tillsammans med en annan person tagit fram medlet Curosurf, som anses ha räddat livet på bortåt 1,5 miljoner för tidigt födda barn i världen genom att hålla uppe deras lungvolym under de kritiska första dagarna av deras för tidigt påbörjade liv.
 
I ett tält på torget sjöng också Ronny Eriksson några av sina humorsånger. Vi fick tillfället att delta i allsången i hans paradnummer "Det är lika bra att sluta drömma", ursprungligen lanserat med titeln "Pessimistkonsulten". 
 
Avslutar denna veckas bildexposé med en bild av "våra" vindkraftverk, dvs de vi ser på avstånd från vår stuga. Här belystes de tillfälligt från den nedgående kvällssolen.
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: