Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Sommaren på stugan, vecka 1

Kategori: Allmänt

 
Måndagen den 26 juni startade vi årets resa till sommaren i Norrbotten. Det är verkligen länge sedan jag uppdaterade bloggen - men nu skall det bli en bildrapport från varje vecka i vårt sommarhus på Renörsudden, söder om Piteå. Så tänker jag i alla fall just nu.
 
Första dagen körde vi från Tyresö till vårt favorithotell i Härnösand, Lotsstugan på Härnöns steniga kust mot öppna havet. Lotsstugan rekommenderas verkligen till alla sommarresenärer längs Norrlandskusten. Spektakulärt belägen och med en fantastisk utsikt över Bottenhavet. Dock var utskikten den kväll vi var där inte mycket att hurra för på grund av kraftig dimma från havet. Men på morgonen hade dimman lättat och vi fick se horisonten även under denna övernattning. Dessutom försedd med vackra solglimtar. 

 
Tisdagen förde oss från Härnön till sommarhuset på Renörsudden. Längs vägen gjorde vi i år en avstickare till Skags udde, nordost om Örnsköldsvik. Vi gick en promenad från bilens parkering i Skeppsmalen till fyren och klipporna och satt en stund och beundrade utsikten.
 
 
När vi passerade Umeå var himlen mörkt blå och vittnade om ett passerande regnväder, som dock helt undgick att stänka ner vår gamla Volvo.
 
 
Vid 18.30-tiden var vi framme på Renörsudden. Solen sken och havet låg inbjudande lungt. I det höga gräset satt vår hushare och väntade på oss.
 
 
På torsdag den 29:e var det mest ställt i ordning i och utanför stugan, dvs gräset klippt, trädgårdsmöblerna utplacerade och hängrännorna rensade från ett helt års barr och löv. På kvällen åkte jag in till Kvarnvallen, numera kallade LF Arena, och såg tillsammans med min syster och svåger Piteås suveräna fotbollsdamer vinna med 4-0 mot Djurgården. Trots 53 år i Stockholms närhet finns förstås fotbollshjärtat hos Piteå.
 
 
En återkommande aktivitet när vi nyss kommit till stugan är besöket vid Kyrkmarknaden i Öjebyn. På fredag stämde vi träff där med syster och svåger, passerade förbi alla marknadsstånd och köpte parmesanost för kommande pastaätning när barnbarnen kommer hit om ett par veckor. Vi avslutade med att äta en liten lunch och fika tillsammans i en liten park intill den gamla kyrkstugebebyggelsen vid Öjebyns kyrka.
 
 
Resten av veckan har vi i huvudsak tillbringat "på stugan". Här i Piteå är vi alltså inte "på landet" som det heter i Stockholmstrakten utan vi är "på stugan". Vi har också hälsat på min andra syster på hennes lilla kolonistuga på Fårön, alltså inte på på Fårö utan på Fårön. Blev några bilder av blomsterprakten vid hennes stuga.
 
 
Vädret har slagit om och blivit betydligt kyligare. Vinden ligger på från norr eller nordost och drar med sig kylig luft från Arktis. Häromkvällen kom ett riktigt "gårail" (som vi säger på pitemål och gjorde havet svart någon timme.
 
 
 Men regn och nordliga vindar har i alla fall en god sak med sig. Det känns OK att sitta inne vid datorn, titta ut genom uterummet mot havet och göra ett inlägg i den gamla blogg som nu länge varit styvmoderligt behandlad.
 
 
Kommentera inlägget här: