Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Sommaren på stugan, vecka 3

Kategori: Allmänt

Den tredje sommarveckan på Renörsudden har passerat. Den har präglats av mycket fint sommarväder med lagom värme, sol och vind. Vi har gjort en trevlig utflykt till tre naturreservat nordväst om Piteå och sedan avslutat med att bli bjudna på fika hos en av mina kusiner. I slutet av veckan har de första medlemmarna i storfamiljen, familjen Nyhlin från Bagarmossen anlänt till stugan för att göra oss sällskap i ett par veckor.
 
Vi inledde veckan med att bl a äta var sin specialpizza på Pensionatet i Piteå. Pensionatet är en kombinerad B&B-anläggning och restaurang i några "sparade" gamla hus i området Norrmalm.
 
Tigerliljorna eller ev brandliljorna blommar. (Google bildsök ger inte ett entydigt svar om vad liljan heter). 
 
Passerande båt i morgonens solljusgata
 
En liten nattfjäril blir ganska stor om man kommer nära med kameran. Satt på utsidan av en av entrédörrana.
 
Kvällsljus över Bondöfjärden - med vindsnurrorna på Bondön i fonden.
 
Solnedgång i nordväst - fotograferad genom en liten öppen "gata" i skogen.
 
Stilla eftermiddag vid badet i Degersandsträsket, populärt kallat Tjärn.
 
Rosfors Bruk, startades 1830 och drevs i 110 år framåt. Mellan 1830 och 1875 producerades järn som brutits i den närliggande Ristjälsgruvan. Bruksherrgården intill masugnsbyggnaden uppfördes 1899. Rosfors Bruk är numera naturreservat.
 
Via en kusin fick vi tips om natureservatet Lustgården. Ett naturreservat med ett så attraktivt namn kunde vi inte motstå. Via Rosfors (se ovan) körde vi på fredag dit på smala skogsvägar. Lustgården finns intill sjön Abborrtjärn. Vi gjorde en kilometerlång vandring från en bilparkering vid sjön, ner till den bäck som avvattnar sjön. Där fanns den yppiga växtlighet som gett området benämningen Lustgården. Skall nog egentligen besökas tidigare på våren när blomsterprakten är som mest intensiv. Men frossörten på bilden stod i alla fall stolt på plats och lockade min kamera.
 
På väg tillbaka från Abborrtjärn hittade vi en till vacker sjö - Nävertjärnen - där det fanns en liten fiskecamp med brygga. Vid bryggan blommade vita näckrosor.
 
Kusinen som tipsade om naturreservatet har sitt sommarhus vid Brännträsket, inte långt från Lustgården. Vi avslutade vårt besök i trakten med att titta in på en fika hos honom och hans hustru.
 
Fredag kväll anlände årets första familjemedlemmar, familjen Nyhlin från Bagarmossen. Med var förstås också deras Jack Russel, Winston. Damerna i familjen tog vid 23-tiden ett dopp i Bottenvikens vatten.
 
Lördagen bjöd på en av de bästa sommardagarna på länge. Jag och hustrun hängde för ovanlighetens skull med "ungdomarna" till Pite Havsbads lokala konkurrent, Sandängesstranden. Hit anslöt också en av barnens kusiner med familj. 
 
I den vackra och varma sommarkvällen hittade jag denne unge trubadur.
 
Klockan 2 i natt vaknade jag och såg då att solen precis gått upp över Bondön. Det blev ännu en av de många solbilder som jag tagit från stugtomten.
 
Vår samfällighet arrangerade idag en trollvandring i mörka skogen. Vårt 10-åriga barnbarn blev en av bara två deltagande barn och fick ikläda sig en liten roll i den saga som utspelades. Hon fick t o m låna trollmors peruk.
 
Längre fram på dagen var det Tjärnfest med grillade hamburgare mm. Men då började det regna och vårt besök vid tjärnen blev ganska kort.
 
Barnens kusin från gårdagens badträff på Sandängesstranden kom på eftermiddagen ut till oss tillsammans med sin familj. Vårt barnbarn V och kusinens barn A visade sig ha samma t-shirt! 
 
Idag söndag har vi haft besök av en gluttsnäppa och hens unge. Ungen spatserade obekymrat omkring några meter från oss på vår gräsmatta, medan hon (bör det väl har varit) lockade på längre avstånd.
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: